Bakar 10. travanj 2024. Izvor: TZG Bakar

TZG Bakra poziva na edukaciju za pisce interpretatore

TZG Bakra poziva na edukaciju za pisce interpretatore
Prva edukacija za pisce interpretatore po licenci Interpret Europe na hrvatskom jeziku u svibnju

Turistička zajednica Grada Bakra tijekom svibnja organizira edukaciju Certificirani pisac interpretator. Edukacija se održava prema licenci europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Tečaj je namijenjen osobama koje predstavljaju baštinu kroz tekstove. Traje ukupno 5 dana, od 16. do 18. te 23. i 24. svibnja. 


Bakar se proteklih godina već pokazao kao inspirativno okruženje koje potiče kreativnost polaznika srodnih radionica. Čak je dva puta ugostio tečaje za vodiče interpretatore. Podsjetimo, Turistička zajednica Grada Bakra prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je prepoznala vrijednost te edukacije još 2018. godine. U međuvremenu je tečaj za vodiče interpretatore postao prepoznatljiva oznaka kvalitete koju su organizirale brojne destinacije diljem zemlje. Bakar je ponovo prvi - ovaj put kao domaćin tečaja za pisce interpretatore na hrvatskom jeziku.

Koje vještine će polaznici brusiti na tečaju u svibnju? Učiti kako prenijeti vrijednost i doživljaj baštine kroz medije. Otkrivat će dublja značenja prirodnih i kulturnih baštinskih fenomena. Okušat će se u preobrazbi suhoparnih tekstova u one koji izazivaju na promišljanje. Osmišljavat će samovodeće ture i pisati audio scenarij. Dio vremena bit će posvećen međusobnoj evaluaciji i samoevaluaciji. Sudionici radionice će pristupiti provjerama znanja i vještina kako bi osigurali međunarodni certifikat. 


Radionicu će voditi Iva Silla, jedna od iskusnijih trenerica organizacije Interpret Europe. Iva je, između ostalog, autorica brojnih edukativnih radionica posvećenih kreativnom turizmu i interpretaciji, autorica i voditeljica inovativnih projekata poput programa Secret Zagreb i podcasta Croatia Underrated te autorica tekstova za razne interpretacijske projekte, uključujući i neke bakarske. 

Broj sudionika je ograničen, a informacije o načinu prijave dostupne su na linku