Bakar 11. veljača 2020.

U Bakru održana radionica “Društvo jednakih mogućnosti”

U Bakru održana radionica “Društvo jednakih mogućnosti”
Zanimljiva radionica “Društvo jednakih mogućnosti” jučer je održana u Bakru, u organizaciji bakarske Kulturno umjetničke udruge Sklad. Naglasak je stavljen na podizanje svijesti o važnosti pružanja jednakih uvjeta svim članovima zajednice. 

Kako možemo sami doprinijeti kvaliteti života u lokalnoj zajednici? Kako povećati osjećaj zadovoljstva sebi i sugrađanima kojima život nije dao iste mogućnosti kao i nama? Te su teme volonteri KUU Sklad iz Bakra otvorili na prethodnoj radionici održanoj u prosincu prošle godine, a na jučerašnjoj su pak došli do konkretnih prijedloga uz stručnu pomoć suradnika  iz udruge Spirit, Denisa Pilepića i Laure Grubišić (defektologinja) te osoba s invaliditetom, Ismete i Tamare koje su se odazvale pozivu. 


I na ovoj radionici, prikazana su dva filma s festivala “Uhvati film” koji već dugi niz godina priređuje udruga Spirit, a nakon toga je uslijedila moderirana rasprava na temu poboljšavanja dostupnosti kulturnih i društvenih sadržaja.

Ne možemo svi biti jednaki pa je tako i hendikep jedna od različitosti koja obogaćuje zajednicu i osnovna je pretpostavka inkluzivnog društva. Dijalog vodi k razumijevanju, a zatim i prihvaćanju različitosti u svim varijacijama- od socijalnih i kulturoloških, do onih koje proizlaze iz fizičkog hendikepa, siromaštva ili starosti.


Podizanje svijesti o važnosti pružanja jednakih uvjeta svim članovima zajednice je najbitnija, a ujedno i aktivnost koju svi možemo učiniti- kroz razgovor, radionice poput jučerašnje, kroz volonterske aktivnosti. Svakako je potrebno otkloniti građevinske prepreke i izraditi rampe i rukohvate, otvoriti nove sekcije i aktivnosti u udrugama koje bi  bile dostupne i uključile sugrađane s posebnim potrebama, naglašeno je na radionici.


Bakarski volonteri su napravili prve korake u gradnji inkluzivnog društva: volontiranje i rad za zajednicu proizlazi iz srca, iz želje svakog od nas da čineći dobro za druge gradimo sami sebe. Nemojmo biti pasivni promatrači- aktivnom suradnjom i promišljanjem gradimo sami sebe, ali i grad u kojem živimo, poručuju. 

Foto: M. Šegulja