Bakar 22. srpanj 2022. K.Z.M, D.V., foto: M.Š.

Uz "Camerata Garestin" spušten zastor na Klasični Bakar

Uz "Camerata Garestin" spušten zastor na Klasični Bakar
Koncertom ansambla Camerata Garestin u crkvi sv. Andrije apostola u Bakru uspješno je završen ciklus “Klasični Bakar”

Crkva sv. Andrije apostola svojim je ambijentom i impresivnom akustikom publici pružila najbolju priliku uživati u izvedbi djela skladatelja kao što su Tomaso Cecchini, talijansko- hrvatski barokni glazbenik iz Verone koji je djelovao u Splitu i Hvaru, francuski skladatelj i orguljaš Michelle Corrette i Georg Friedrich Händel, jedan od najpoznatijih svjetskih baroknih kompozitora koji je bio vrlo uvažen među kolegama glazbenicima, kako za vrijeme života, tako i danas.


U Hrvatskoj vjerojatno nema ansambla koji bi ovako zanimljiv program izveo bolje od  Camerate Garestin. Zvonki i profinjeni sopran prvakinje HNK Zagreb, Ivane Lazar isprepletao se s basom Berislava Puškarića, prvaka HNK Osijek, u jedinstvu s glazbenom pratnjom violončelista Krešimira Lazara i čembalista Krešimira Hasa. Odlično uigrani ansambl odaje sigurnost u izvedbi na kojoj se temelji i dodana vrijednost osobne interpretacije, katkad razigrane ili duboko emotivne, naglašene odličnom fizičkom ekspresijom koja motivira i uključuje publiku i time je čini gotovo aktivnim sudionikom.


U pomno odabranom programu koji je obuhvatio bisere svih perioda baroknog stvaralaštva, ansambl je na početku predstavio četiri madrigala Tomassa Cecchinija iz zbirke “Amorosi concetti”, najranije zbirke baroknih skladbi pisanih za hrvatsku sredinu, izdana u Veneciji 1616. godine. To je ujedno i prvo djelo koje Cecchini potpisuje kao voditelj glazbene kapele u hvarskoj katedrali: u njemu se ogleda ranobarokni stil blizak firentinskom manirizmu i sklonost eksperimentiranju s vokalnim virtuozitetom. Corretteova Sonata br. 2 za violončelo i basso continuo u d-molu oduševila je publiku – sjajno izvedba Krešimira Lazara i Krešimira Hasa pokazala je raskoš baroka u autentičnoj interpretaciji dvaju majstora. Ovaj divan koncert bilo je moguće završiti upravo superiornom izvedbom djela najvećeg majstora, Händela. Izvedba dviju kantata i dueta “Tacete, ohimè, tacete..”  za soprana i basa, Ivanu Lazar i Berislava Puškarića, prštila je energijom, ali i emocijom (Nice, che fa? Che pensa?  Se pensate chi mi moro) i nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim. Veliki i zasluženi pljesak na kraju izmamio je dodatnu skladbu, ali i nekoliko poklona naših umjetnika! Zaista odlično ozračje, koje su stvorili umjetnici u svojoj sinergiji umjetnici i brojna bakarska publika koja uvijek uživa u ljepoti klasične glazbe i ne ustručava se iskrenim divljenjem od srca nagraditi umjetnike.


Još jedna posebnost ansambla ogleda se i muziciranju na replikama baroknih instrumenata koje, ovi glazbenici, majstorski izvode. Ansambl je sasvim zasluženo dobio dugačak pljesak bakarske publike koja svojim dolaskom podržava ovakve koncertne projekte iznimne umjetničke i kulturne vrijednosti.

Ciklus gostovanja Klasični Bakar realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija i financijsku podršku Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra. KUU Sklad želi svojim djelovanjem pridonijeti njegovanje kulture i umjetnosti u svome gradu i Bakranima darovati još mnoga događanja u sklopu svojih kulturno-umjetničkih projekata.