Bakar 27. lipanj 2023. D.V., foto: M.Šegulja

Varaždinski komorni orkestar oduševio Hreljane i goste

Varaždinski komorni orkestar oduševio Hreljane i goste
Pomno sastavljen program hreljinskoj je publici predstavio bisere svjetske i hrvatske glazbe

U nedjelju, 25. lipnja u crkvi svetog Jurja na Hreljinu, u organizaciji KUU Sklad, održan je drugi ovogodišnji koncert iz klasičnog ciklusa. Ovog puta organizatori su publiku počastili nastupom jednog od dragulja hrvatske glazbene scene - Varaždinskim komornim orkestrom. Za Hrvatsku kulturnu scenu Varaždinski komorni orkestar je jedinstven i važan akter koji se ističe svojim majstorskim izvedbama najljepših svjetskih glazbenih djela.


Pomno sastavljen program hreljinskoj je publici predstavio bisere svjetske i hrvatske glazbe pisane perima velikana te je majstorski balansirao emocijama izmamivši pokoju suzu, ali i mnoge oduševljene osmjehe. Obuhvaćeni su glazbeni periodi od  baroka Amanda Ivančića, klasicizma W.A. Mozarta, preko romantizma Eduarda Griega i Antonina Dvoraka, postromantike Blagoja Berse, do nedavno preminulog suvremenika Pavla Dešpalja. Od svjetski priznatih remek-djela poput "Male noćne muzike" te "Slavenskih plesova" do  vrhunaca djelovanja naših domaćih skladatelja. Posebno se ističe izvedba  minijature Pavla Dešpalja "Čežnja za gudače", koja je postala svojevrsni oproštaj od divnog skladatelja koji je imao neprocjenjiv utjecaj na razvoj orkestra te na njegov današnji zvuk i način izvedbe.

Varaždinski komorni orkestar nositelj je dugogodišnje tradicije komornog muziciranja u Varaždinu, a čini ga uigrani tim odličnih glazbenika predvođenih koncertnom majstoricom Dunjom Bontek. Crkva Sv. Jurja iz 1794. godine pokazala se pravim izborom za koncert ovog kalibra. Svojim je akustičkim svojstvima i toplom atmosferom pridonijela sveukupnom odličnom doživljaju koncerta.


U pozdravnoj riječi župnik Marko Šarić istaknuo je da su vrata njegove župe otvorena svim ljubiteljima glazbe i umjetnicima voljnima da svoj talent podijele sa svijetom. Predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović, podsjetila nas je svih na misiju udruge: postaviti Grad Bakar na kulturne karte naše domovine. Nakon 7 godina neprestanog rada i ulaganju u klasični ciklus, vidljivo je da je udruga na pravome putu. Najbolji pokazatelj tome jest reakcija i motiviranost publike koja je u potpunosti ispunila crkvu sv. Jurja i nagradila sve izvedbe oduševljenim dugotrajnim pljeskom. Premda je nakon niza godina održavanja klasičnih koncerata u Bakru ovo prvi ovakav koncert održan na Hreljinu, već sada je na razini kvalitete kojoj bi zavidjeli mnogi veliki gradski centri. Koncert je bio u potpunosti besplatan za publiku jer su ga financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bakar i TZ grada Bakra.

Nakon odličnog koncerta na Hreljinu, klasični bakarski ciklus nastavljamo u ponedjeljak 24. srpnja koncertom Zagrebačkih solista koji će se održati u crkvi Sv. Andrije u Bakru.