Bakar 2. rujan 2019.

Večer baroka u bakarskoj konkatedrali sv. Andrije

Večer baroka u bakarskoj konkatedrali sv. Andrije

Prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe- koncert “Edukacijski klasični ciklus: Večer baroka” održao se u konkatedrali sv. Andrije apostola u Bakru.

I ove godine na “Večeri baroka” su uz Komorni sastav Sklad nastupili ponajbolji hrvatski umjetnici: poznati i nagrađivani barokni komorni ansambl Camerata Garestin iz Varaždina: Krešimir Lazar- violončelo, Krešimir Has- čembalo, prvakinja Opere HNK Zagreb, Ivana Lazar- sopran i prvak Opere HNK Osijek, Berislav Puškarić- bas.


Posjetitelji su uživali u skladbama baroknih skladatelja: Ivana Lukačića, Francesca Geminianija, Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedericha Händela. 

Svoju baroknu raskoš Bakar pomno njeguje i s ponosom demonstrira već šestu godinu. Klasični ciklus (Večer Kyrie, Večer Ave Marie, Večer renesanse, Večer Rahmanjinova, Večer francuskih skladatelja) privukao u Bakar mnoge ljubitelje klasične glazbe iz šire okolice. 


I ovog je puta “Večer baroka“ ispunila sva očekivanja te publici osigurala vrhunski doživljaj. Gostujući umjetnici su sva djela izvodili na najvišoj razini i brojnu publiku oduševili svojim vrhunskim vokalnim sposobnostima te muziciranjem na autentičnim instrumentima. 

Program obuhvaća djela velikih baroknih skladatelja, a isti će Camerata Garestin izvesti na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima. Osim što su publiku počastili pravim glazbenim poslasticama, svaki član Camerate Garestin publici se obratio s poučnim informacijama o baroku kao glazbenoj epohi, o baroknim instrumentima, ali i s osobnim pristupom u glasovnoj interpretaciji te tako podvukli edukacijski karakter koncerta. 


“Često se zbog tih imperativa (jačina i zvučnost) zanemari ljepota tona, pianissimo, izgovor teksta i dramatsko donošenje teksta. Zbog svega toga ja volim reći da me barokna glazba vraća na “originalne postavke”, rekla je Ivana Lazar, koja već tri godine bakarsku publiku osvaja zvonkim i svijetlim sopranom te ekspresivnom i angažiranom izvedbom.

Berislav Puškarić već četvrtu godinu gostovanja u Bakru plijeni pozornost samom svojom pojavom, bogatim i mekanim basom koji u dubinama i u visinama ima mogućnost izražajnog muziciranja. 

“Osjećam se blagoslovljenim da se mogu upuštati u izazove baroknog pjevanja, koje zahtijeva posebnu spretnost i tehniku koja je nezaobilazni sastojak, pa čak i baza interpretacijskih stilova i u kasnijim razdobljima”, poručio je.


Prvi put u Bakru gostuju dva izuzetna glazbenika, Krešimir Lazar i Krešimir Has, koji su nas, muzicirajući na replikama autentičnih instrumenata zaista vratili u vrijeme baroka. Svoju muzikalnost u izvedbi baroknih djela pokazali su u zajedničkoj izvedbi Geminianijeve sonate u d- molu.

Kao i svake godine, posjetitelji su dobili programsko- edukacijsku knjižicu za koju su upravo umjetnici pripremili edukacijske tekstove.


Komorni sastav Sklad pod vodstvom maestra Mladena Cvijanovića pripremio je nekoliko skladbi koje su uveliko doprinijele atmosferi i doživljaju koncerta, ali i ponovno pokazao da amateri, koji se glazbom ne bave profesionalno, nego iz ljubavi, mogu prirediti kulturni događaj visoke kvalitete dostojan slavne povijesti Bakra. Da bi se takva kvaliteta dostigla, potreban je velik trud i predanost svih članova zbora, a on se Bakranima vraća višestruko. 

“Imamo čast nastupati s najboljim hrvatskim glazbenim umjetnicima, uz njih učiti i rasti, a najvažnije to zadovoljstvo možemo podijeliti našom dragom publikom”, rekao je Mladen Cvijanović.

Program su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Bakar.

Foto: M. Šegulja