Bakar 27. studeni 2017.

Velika proslava 140. rođendana bakarskog “Sklada”

Velika proslava 140. rođendana bakarskog “Sklada”
Velikim subotnjim koncertom, u Domu kulture 'Matija Mažić' u Bakru, Kulturno umjetnička udruga “Sklad” je, uz brojne goste, proslavila 140. rođendan.

Subotnjim koncertom Mješovitog zbora “Sklad” završila je dvotjedna proslava dostojna 140- godišnjeg bakarskog kulturnog bisera i samog Bakra.


Program, osmišljen kao mozaik glazbenih, književnih, audio- vizualnih slika Bakra, atraktivnim je nastupom otvorio talentirani student Petar Štrbac, koji je odsvirao nekoliko popularnih pjesama pomoću Teslinog transformatora.

U nastavku su Mješoviti pjevački zbor Sklad i ženska sekcija MPZ Sklad izveli širok spektar skladbi različitih žanrova i tako pokazali da Sklad njeguje 140-godišnju tradiciju, ali se kroz moderne pjesme nastoje približiti i mlađim generacijama.


Između blokova pjesama publici su se obratili predstavnici nekadašnjeg vodstva Sklada, simpatizera i zaslužnih članova te bakarskih udruga. U ime prijateljskih zborova, Skladu su čestitali predstavnici najstarijeg hrvatskog pjevačkog društva- PDPD “Zora” iz Karlovca.

Bakranima dragu poeziju Ante Martinića čitale su njegove kćeri i unuka, a projicirani su i isječci iz filma “Bakar- 4 godišnja doba”, u kojem su Bakrani prije 10-ak godina izrazili svoja razmišljanja o Bakru.


Koncert su upotpunili i članovi Sekcije za vizualne umjetnosti “Sklad” koji su uz koncert pripremili i skupnu izložbu radova.

Svojim su nastupom Skladov rođendan uveličali gosti, dragi prijatelji Sklada: Katja Budičić-Sabljar i Marko Fortunato, uz klavirsku pratnju dirigentice Nine Simčić. Pojedinačnim izvedbama i duetom očarali su bakarsku publiku, a u završnoj izvedbi “Kola” iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”, pridružili su se zboru i tako bakarsku publiku podigli na noge.


Zbor je vodila dirigentica Nina Simčić, a u zboru je pjevao i dirigent komornog sastava i crkvenog zbora- Mladen Cvijanović, dok je korepetitorica bila Borjana Pantelić- Skladany.

Gordana Kovačević, jedna od konstanti u Skladu, već dugi niz godina voditeljica je Skladovih koncerata pa je tako i ove godine vodila proslavu.


“Bila je to večer kojom se Bakrani mogu ponositi, istovremeno zanimljiva, dostojanstvena, nostalgična ali i optimistična i poticajna. A publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku dvoranu Doma kulture u Bakru, svojim je gromoglasnim aplauzima tijekom cijele večeri potvrdila da Sklad ima svijetlu budućnost. Uz domjenak, druženje i pjesmu čule su se mnoge riječi pohvale koje nas, članove Sklada, ali i sve Bakrane ispunjavaju ponosom”, rekla je predsjednica Sklada, Dunja Vladislović.


“Ponosna sam što imam privilegiju predsjedati 140- godišnjim kulturnim biserom Bakra, što mogu stajati u plejadi odličnih prethodnika, što mogu surađivati s divnim pjevačima i ljudima, entuzijastima koji spremno poklanjaju svoje vrijeme i trud da bi za Sklad, Bakar i sve vas, stvorili nove vrijednosti. Kao i do sada i dalje ćemo rasti i napredovati, ne sami, već u suradnji s drugim udrugama i ljudima dobre volje uz potporu umjetničkih voditelja Nine Simčić, Mladena Cvijanovića i Miljenka Šegulje“, rekla je Vladislović, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže sekcijama “Sklada” te zahvalivši na potpori Gradu Bakru i PGŽ.

Foto: M. Šegulja