Bakar 11. svibanj 2018.

Veslačice i veslači “zagospodarili” Bakarskim zaljevom

Veslačice i veslači “zagospodarili” Bakarskim zaljevom
Dvjestotinjak veslača i veslačica iz: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Crne Gore, u Bakarskom je zaljevu odmjerilo snage na 24. Međunarodnoj veslačkoj regati pomorskih učilišta. 

Već gotovo četvrt stoljeća u Bakru se tradicionalno održava veslačka regata pomorskih učilišta. Budući pomorci iz Hrvatske i okolnih zemalja utrkuju se u čamcima za spašavanje.

“Svi učenici pomorskih škola školuju se po jednakom programu, a jedna od osnova je i mornaričko veslanje. Učenici se ovdje upoznaju, razmjenjuju iskustva, uče multikulturalnosti i onome što ih čeka kada danas sutra dođu na brod i to je najveća vrijednost regate, Moraju se naučiti surađivati jer će se uskoro naći na istim poslovima, kod istih poslodavaca”, naglasio je Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Na ovogodišnjoj veslačkoj regati sudjelovalo je osam pomorskih učilišta: GEPŠ Elektro in pomorska škola Portorož, Srednja pomorska škola Kotor, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, I.S.I.S. Nautico Galvani Trst, Pomorska škola Bakar, Pomorski fakultet Rijeka i Fakulteta za pomorstvo in promet Portorož.
 
Dvostruko slavlje Bakrana

U muškoj konkurenciji slavio je Bakar 1, ispred drugoplasiranog Kotora i trećeplasiranog Lošinja. Kod pripadnica ljepšeg spola također je slavila ekipa Bakra, koja je bila bolja od gošći iz Beograda.

U revijalnom djelu u obje je utrke slavio Pomorski fakultet Rijeka. Naime, riječki studenti svladali su goste iz Portoroža, dok su studentice očekivano bile uspješnije od učenica iz Bakra.
 
Zelena zastava Eko škole

Uoči starta regate simbolično je podignuta zelena zastava- Eko škole. Naime, Pomorska škola Bakar još 2008. godine je dobila status Eko škole, a taj je status danas obnovljen 5. puta.

“Status eko škole je jako važan i njime se ponosimo jer želimo naučiti mlade generacije da se odgovorno ponašaju prema okolišu, a posebno prema moru jer more je kruh naših budućih pomoraca”, poručila je Marica Kučan, iz Pomorske škole Bakar.