Bakar 2. ožujak 2024. Grad Bakar/Ri Prsten

Više od 400 tisuća eura Grad Bakar ulaže u sport i kulturu

Više od 400 tisuća eura Grad Bakar ulaže u sport i kulturu
Dugačak je popis projekata koji, kao i ulaganje u programe kulturnog stvaralaštva, razvoja civilnog društva i sporta, direktno utječu na kvalitetu života građana Bakra

“Neumorno se radi u svakom kutku našega Grada: završava se kapitalni projekt kanalizacije i vodovoda, niču novi poslovni objekti u našoj Zoni, otvaraju se nova radna mjesta, projektira se multifunkcionalna dvorana s bazenima kao i vatrogasni dom na Hreljinu. Pri završetku je uređenje Doma kulture Krasica, a uskoro se kreće i s uređenjem Doma kulture na Kukuljanovu. Radi se na idejnom muzeološkom postavu Etno kuće Marohnić, a početkom ljeta čeka nas i otvorenje Interpretacijskog centra O Ribi u Turskoj kući” naglašavaju iz Grada Bakra te nadodaju kako je dugačak popis projekata koji, kao i ulaganje u programe kulturnog stvaralaštva, razvoja civilnog društva i sporta, direktno utječu na kvalitetu života građana Grada Bakra, ali i okolnih gradova i općina. 

Za programe iz kulture 115.602,50 eura

Grad brine o razvitku kulture, potiče rad s djecom i mladima te razvoj civilnog društva kroz sufinanciranje mnogobrojnih programa. Početkom listopada 2023. objavljen je Javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje javnih potreba u kulturnom stvaralaštvu i razvoju civilnog društva na području Grada Bakra za 2024. godinu. Povjerenstvo za ocjenjivanje programa prijavljenih na spomenuti Javni pozivi, pregledalo je i ocijenilo sve prijave koje su prošle formalne uvjete te je za programe iz proračuna izdvojeno 115.602,50 eura. 

U 2024. godini financirat će se programi oko tridesetak udruga i društava među kojima su i oni Društva “Naša djeca” Bakar, KUU Sklad, KUU Vedrenica, KUD-a Sloga, Udruge Praputnjak- kulturni krajolik, KUD-a Primorke, karnevalskih grupa, Udruge Bakarska žena, Udruge umirovljenika Grada Bakra, Udruge StudioB7, UHBDR-a, Udruge Bakarska gospoda i kapitani, PPHV Gradska straža Bakar 1848 i brojnih drugih.


Sufinanciranjem programa iz područja kulturnog stvaralaštva i razvoja civilnog društva želi se širokom lepezom različitih aktivnosti potaknuti što više djece i mladih na aktivan život u zajednici. Potiče se očuvanje čakavštine i tradicionalnih običaja, izdavačka djelatnost kojom se ostavlja pisani trag o čakavštini i bakarskom kraju, zatim domaća i međunarodna suradnja kulturno umjetničkih udruga, očuvanje karnevalskih običaja, kao i programi obilježavanja Dana mjesta, državnih i vjerskih praznika. Nezaobilazni su i programi kulturnog amaterizma koji mladima i široj zajednici, uz već navedena programska područja, poboljšavaju kvalitetu življenja te im omogućavaju kreativna i produktivna druženja. 

“Važno je od zaborava sačuvati brojne običaje te iste prenijeti na djecu i mlade, omogućiti im da uče o svome zavičaju, ali i da stvaraju nove tradicije”, napominju iz Grada Bakra te nadodaju kako se značajna sredstva odvajaju i za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi kako bi najstariji građani mogli uživati u zajedničkim kulturnim, sportskim, kreativnim i edukativnim aktivnostima. Potiče se i promocija etno baštine i djelovanje povijesne postrojbe Grada Bakra te aktivnosti vezane uz očuvanje sjećanja na NOB i Domovinski rat. Kroz sufinanciranje troškova održavanja objekata i očuvanja biološke raznolikosti promiče se i lovstvo na području cijeloga Grada. 

Uz financijsku pomoć udrugama, organizacijama i grupama iz proračuna se izdvajaju i značajna sredstva za održavanje osam domova kulture koji su često središta kulturnih i društvenih događaja. Nadalje, ulaže se i u objekte poput Turske kuće - Interpretacijskog centra O RIBI i Etno kuće Marohnić koji će interpretacijom sadržaja zanimljive priče o bogatoj povijesti, osobama i posebnosti Grada Bakra prenositi na sve generacije Bakrana i zainteresirane posjetitelje. 

Ulaganja u sport 296.325,00 eura

Dobrobiti sporta nadaleko su poznate, a potrebno ih je sve više isticati u modernim vremenima kada djecu, ali i odrasle treba odmaknuti od ekrana i potaknuti na svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Razvijanje sporta, napredovanje rada i kvalitete sportskih klubova, provođenje sportskih aktivnosti i natjecanja na području Grada Bakra sufinancira se temeljem Javnog poziv za dostavu prijava za sufinanciranje javnih potreba u sportu na području Grada Bakra za 2024. godinu. Programom “Poticanje i promicanje sporta kroz rad s djecom i mladima” potiču se zdrave navike te aktivan život djece i mladih, a programom “Treninzi, organizacija i provođenje sustava natjecanja” omogućava se sudjelovanje klubova na brojnim sportskim natjecanjima. Kroz program “Osiguravanje prostornih uvjeta za rad u sportskim klubovima” sufinancirani su materijalni troškovi nužni za rad klubova, financira se i program “Zdravstvene zaštite+”, potiču se “Sportske rekreativne aktivnosti građana”, a sufinancira se i nabava opreme. 


Za spomenute programe promicanja sporta i sportskih aktivnosti iz proračuna je izdvojeno 296.325,00 eura kojima će se u ovoj godini sufinancirati prvoligaš Košarkaški klub Škrljevo, Nogometni klub Naprijed, Nogometni klub Borac, Streljački klub Kvarner, Boćarski klub Kukuljanovo, Muški boćarski klub Hreljin, Ženski boćarski klub Hreljin, Boćarski klub Škrljevo, Ženski boćarski klub Škrljevo, Kuglački klub Zlobin, Stolnoteniski klub Kukuljanovo, Judo klub Samurai, SPD Luben i Pikado klub Neptun Bakar. 

“Sufinanciranjem klubova na našem području omogućavamo istima kvalitetan rad u boljim i modernijim uvjetima, konkurentnost u natjecanjima, ali i ono najvažnije, potičemo djecu i mlade na bavljenje sportom omogućavajući im širok izbor sportova za sve dobne skupine, a sve kako bi kvalitetno i zdravo provodili vrijeme”, poručuju iz Grada Bakra te nadodaju kako u većini klubova trenira velik broj djece, što je pokazatelj uspješne motivacije mlađih naraštaja na bavljenje sportom. Napominju i kako putem Javnog poziva za mlade uspješne sportaše do 21 godine, temeljem njihovih sportskih rezultata Grad Bakar nagrađuje veliki broj sportaša i sportašica krajem svake kalendarske godine, a sve s ciljem da se mladi što više aktiviraju i prepoznaju važnost sporta. Iako je cilj motivirati mlade, bavljenje sportom važan je segment u životu svake osobe, na što ukazuje veliki broj rekreativaca u bakarskim sportskim klubovima koji nižu uspjehe u svojim kategorijama na ponos cijele zajednice. 

Grad Bakar iz proračuna izdvaja i sredstva za korištenje i održavanje sportskih dvorana, a projektira se i sportsko-poslovni kompleks koji će sadržavati multifunkcionalnu sportsku dvoranu, bazene te poslovne prostore za zakup. Isti će se nalaziti u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu, a nesumnjivo će koristiti svim građanima Grada Bakra, ali i susjednih jedinica lokalnih samouprava budući da će biti jedinstven u ovom dijelu županije. Grad ulaže i u objekte klubova na svom području pa je tako završena prva faza rekonstrukcije klupskih prostora NK-a Borac, radi se i na projektu novih svlačionica i tribine NK-a Naprijeda, a Boćarski klub Kukuljanovo trebao bi dobiti i dugo iščekivano natkrivanje joga kako bi se stvorili bolji uvjeti za igru aktivnih boćara.