Bakar 5. prosinac 2022. Alma Hess

Volonteri bakarskim učenicima prenijeli prave vrijednosti

Volonteri bakarskim učenicima prenijeli prave vrijednosti
Na međunarodni dan volontera bakarskim osnovnoškolcima svoja iskustva prenijeli nagrađivani volonteri

Međunarodni dan volontera obilježava se svake godine 5. prosinca s ciljem da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učini vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda još 1985. godine od kada se povećava broj volontera u svijetu, ali i u našoj domovini. 


“Međunarodni dan volontera obilježen je i u OŠ Bakar. Ugostili smo volontere koji su za svoj angažman, trud i zalaganje dobili posebne nagrade Primorsko- goranske županije. Edukativnim i zanimljivim predavanjem volonteri su učenicima predstavili svoje volontersko iskustvo, te su istaknuli da je jedini preduvjet za volontiranje dobra volja svakog pojedinca. Volontiranje ne poznaje dobnu granicu, ni spol. Svi mogu volontirati, i djeca i odrasli. Najbolji pokazatelj nečijeg karaktera je kako se osoba ponaša prema ljudima od kojih nema nikakve koristi i prema onima koji joj ne mogu nikako uzvratiti. Volontiranje iziskuje iskrenost, odgovornost, osjetljivost, poštovanje i suradnju. Ono se zasniva na velikom srcu, humanosti i želji za boljitkom pojedinca i cjelokupne zajednice. Mnoštvo je dobrobiti koje se postiže volontiranjem. Volontere vuče želja za pomaganjem drugima. Oni nastoje svijet vidjeti na drugačiji način, a osjećaj koji imaju u sebi dok rade dobro za svoju zajednicu neprocjenjiv je, jer su svjesni da malim koracima unose promjene u svijetu. Novac nije uvijek primarni motiv i jedino što može nagraditi neki trud i rad”, poručuju iz Osnovne škole Bakar. 


Kako bi se što lakše i sa što većom željom upustili u volontiranje u OŠ Bakar provode se brojne radionice i aktivnosti s ciljem isticanja važnosti pomaganja i empatije prema drugima. Svojim savjetima volonteri u suradnji s učiteljima uvode učenike u svijet volontiranja. Na taj način učenici postaju svjesni da svijet mogu mijenjati malim koracima i velikim srcem počevši od sebe.


“Volontiranje je velika vrlina i pokretačka snaga društva. Ono je dostupno svima koji imaju volju i želju za pomaganjem, a stvara priliku za povezivanjem i poboljšavanjem odnosa u zajednici. Pozitivno utječe na osobe koje u njemu sudjeluju, pruža dragocjeno iskustvo, dobru zabavu i nova prijateljstva. Volontiranje nas potiče da postanemo zahvalni za sve što imamo, ali i da osvijestimo sebe kao osobu. Uz čestitke svim sadašnjim volonterima i onima koji će to tek postati, a zbog svih dobrobiti koje nam ovakav oblik rada pruža uklopimo u svoju svakodnevicu volontiranje i pridružimo se vojsci volontera kako bi se naši učenici formirali u srdačne, suosjećajne i solidarne mlade ljude. Individualni angažman i dobrovoljni rad mogu pozitivno utjecati na razvoj osobnosti učenika i mogu upotpuniti njihova znanja, vještine i iskustva s kojima će u budućnosti postati pojedinci koji nose temelj svakog društvenog razvoja. Čestitamo našim volonterima gospodinu Bori Štrbcu, Franji Viciću i Miljenku Husanu na zasluženoj nagradi Volonteri godine, te zahvaljujemo predsjednici KUU Sklad gospođi Dunji Vladislović i tajnici udruge gospođi Nevenki Pavletić na izvrsnoj organizaciji zajedničkog druženja”, poručuju iz Bakra.