Bakar 20. ožujak 2023. Klaudio Vrančić

Vrijedan plato bivše Koksare i službeno u vlasništvu Bakra

Vrijedan plato bivše Koksare i službeno u vlasništvu Bakra
Gotovo 5 milijuna eura vrijedan plato bivše Koksare sada je i službeno u vlasništvu Grada Bakra, koji će tu pokrenuti poduzetničku zonu 

Ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Bakar Gradu Bakru u gradskoj su vijećnici danas svečano potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić.


“To se obično ne može nazivati darivanjem. Državna imovina prenesena je u vlasništvo Grada Bakra. Ona ne mijenja status, a u velikom dijelu omogućava razvoj jedinice lokalne samouprave i razvoj regije. Prostor koji je nekad bio ‘crna industrija’ koja je umanjivala kvalitetu života u ovom gradu kroz ovaj projekt polako će dobiti primjereni izgled i namjenu”, naglasio je Bačić, osvrnuvši se i na Industrijsku zonu na Kukuljanovu, gdje je Bakru još prije 12 godina također darovano zemljište, što je omogućilo daljnji razvoj Zone.

Danas potpisanim ugovorom Grad se obvezao kroz pet godina opremiti spomenutu poduzetničku zonu energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom.


“Ugovor je za Grad Bakar toliko značajan da je to teško riječima opisati. Naš je cilj taj prostor pretvoriti u nešto što će Gradu Bakru, Primorsko- goranskoj županiji i našoj domovini vraćati uloženo. Pri završetku su radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje na dijelu platoa Koksare. Donesen je urbanistički plan, koji definira prometnicu središnjim dijelom platoa. Polako pronalazimo zainteresirane investitore. Konačni cilj je podijeliti plato na više manjih i tu dovesti inovativne, ali čiste i ekološke, gospodarske djelatnosti te prostor izgraditi u suglasju s vizurom grada”, poručio je Klarić.


Podsjećamo, Koksara je zatvorena u rujnu 1994. godine, a sanacija lokaliteta trajala je sve do 2010. godine. Društvo je nastavilo poslovati sve do konačne likvidacije 2019. godine, kada je sva imovina društva prenesena na osnivača- Republiku Hrvatsku. Iste godine Grad, odnosno Industrijska zona Bakar d.o.o., je za 6 milijuna kuna otkupio Upravnu zgradu Koksare i okolni teren te uputio zahtjev Ministarstvu državne imovine, kojim je traženo darovanje nekretnina u k.o. Bakar s ciljem razvoja poduzetničke infrastrukture.


Plato bivše Koksare, vrijedan 4.922.688,96 eura, Bakru je pripao Odlukom Vlade RH iz prosinca prošle godine. Poduzetnička zona, na 84.602 metara kvadratnih velikom platou, potaknut će daljnji gospodarski razvoj, na što se osvrnuo i bakarski gradonačelnik. 

“Trenutno je na području Grada Bakra 37 velikih gradilišta. U tijeku je ogroman projekt izgradnje kanalizacijskog sustava. U Industrijskoj zoni radi se preko dvadeset novih hala, grade se dvije nove prometnice i dva kružna toka. Već ove godine preko 500 novih djelatnika dolazi u Zonu. Konačni cilj je sa zonom na Hreljinu, platoom Koksare i Industrijskom zonom imati preko deset tisuća zaposlenih. To je naša vizija”, zaključio je Klarić.