Bakar 30. kolovoz 2019.

Za pale vatrogasce svijetli Srce kornatsko i more bakarsko

Za pale vatrogasce svijetli Srce kornatsko i more bakarsko

12. Obljetnica Kornatske tragedije u Bakru je dostojanstveno obilježena paljenjem svijeća na spomeniku “Srce kornatsko”, nakon čega su zapaljeni krijesovi duž bakarske rive, u čast svih poginulih i preminulih vatrogasaca.

“Srce kornatsko” i more bakarsko večeras su svijetlili za stradale i preminule vatrogasce. Na spomeniku “Srce kornatsko” bakarski vatrogasci i njihovi kolege iz okolnih gradova i mjesta zapalili su svijeće i položili vijence.


Dvanaest godina od strašne tragedije, koja je potresla Hrvatsku, heroja s Kornata, ali i svih drugih hrvatskih vatrogasaca koji su izgubili svoje živote, prisjetili su se i brojni građani. Okupljene je u molitvi predvodio bakarski župnik vlč. Nikica Jurić.  


“Na dan Kornatske tragedije polažemo vijence i svijeće na možda i jedini takav spomenik u Hrvatskoj. Naša je želja da se ovaj dan obilježava kao dan sjećanja na sve poginule i preminule vatrogasce”, poručio je Darko Pavletić Pape, predsjednik VZG- a Bakar.


Uslijedio je pravi mali spektakl u režiji bakarskih vatrogasaca, koji su, u čast palih kolega, uzduž rive zapalili predivne krijesove, koji u Bakru nisu gorjeli gotovo 40 godina. 

Kornatska tragedija

30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. "Kornatsku tragediju" preživio je samo Frane Lučić, koji se uspio oporaviti od teških ozljeda.