Bakar 31. siječanj 2023. Klaudio Vrančić

Zagonetke i izazovi posjetitelje vode kroz povijest Bakra

Zagonetke i izazovi posjetitelje vode kroz povijest Bakra
Novi kulturno- turistički proizvod posjetiteljima omogućuje da bogatu povijest drevnog grada upoznaju na bakarskim ulicama, kroz zabavnu igru

Što se desi kad se sretnu igra i povijest? Odgovor znaju Bakrani, a danas su ga, na ‘zaigranoj’ konferenciji za medije, podijelili s javnosti. Naime, predstavljen je “Zaigrani Bakar”, novi kulturno- turistički proizvod, koji će posjetiteljima omogućiti da bogatu povijest drevnog grada upoznaju na bakarskim ulicama, kroz zabavnu igru. 


Igrificirana šetnja, koja je prilagođena svima, počinje podizanjem malene knjižice- zabavne brošure, u bakarskoj Turističkoj zajednici. Posjetitelji potom, rješavanjem kratkog kviza, saznaju ime svog vodiča. Kroz Bakar ih dalje vode plemkinja Ana Katarina Zrinski, slijepi vodonoša Ivan Čop ili znanstvenik Andrija Mohorovičić.  

Na tri moguće samovođene ture “S Katarinom do vrha”, “Nevidljivi Bakar Ivana slijepog” i “Uz more s Androm”, istražuju Bakar, rješavaju zagonetke, izazove i zadatke, a rješenja upisuju u brošuru te polako dolaze do traženog pojma. Nakon što završe sve tri ture dolaze do konačnog rješenja “Zaigranog Bakra”, za što dobivaju priznanje.


“Brošura je besplatna, dostupna na čak četiri jezika. Prvenstveno je bila namijenjena djeci i obiteljima s djecom no sada je tu za sve generacije, za sve one koji su otvoreni za nešto novo, zanimljivo i zaigrano. Koncipirana je tako da ispriča priču o gradu i povijesnim ličnostima na jedan drugačiji način”, istaknula je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.

“Nije novost da je projekt bakarske Turističke zajednice kreativan i inspirativan. Užitak je biti njegov dio i raditi sa suradnicima koji jedva čekaju nove izazove i ne boje se inovacija. Novi trend korištenja igrifikacije u turističkoj ponudi je u porastu. Bakar se tako pridružio destinacijama diljem svijeta i mislim da će ‘Zaigrani Bakar’ opravdati očekivanja. Posjetitelji i izletnici dobili su čak tri nove aktivnosti”, poručila je autorica ture Iva Silla. 


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić pohvalio je hvalevrijedan projekt Turističke zajednice, istaknuvši kako je jedan od prioriteta Bakar približiti posjetiteljima i lokalnom stanovništvu te ga predstaviti onako kako taj predivan primorski gradić i zaslužuje.  

Okupljene je pozdravila i Marija Kos ispred INA- e, generalnog sponzora projekta “Zaigrani Bakar”, čiju su realizaciju, uz Grad i Inu, pomogli i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera te Industrijska zona Bakar.

“Zaigrani Bakar” prvi će već ovog petka testirati bakarski osnovnoškolci, dok će u subotu, s početkom u 11 sati, u Bakru zaigrani moći biti svi zainteresirani.