Bakar 31. ožujak 2023. K.V.

“Zaigrani Bakar”- najbolji kulturno-turistički proizvod

“Zaigrani Bakar”- najbolji kulturno-turistički proizvod
Inovativna baštinska šetnja “Zaigrani Bakar” nagrađena je u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda

U zadnjim danima ožujka u Solinu je u organizaciji solinske Turističke zajednice, Grada Solina i hotela “President” održan 9. Međunarodni kongres povijesnih gradova. 

Riječ je o etabliranoj manifestaciji usmjerenoj ka promociji kulturnog turizma u gradovima bogate povijesne baštine. Ove godine odlične vijesti s Kongresa stižu i na Kvarner. Naime, mali biser velikih priča- Bakar, osvojio je nagradu “Plautilla”, plaketu sa zlatnim znakom koja se u sklopu događanja dodjeljuje najboljim sadržajima u četiri kategorije.


“Plautilla” se smjestila u sad već podulji niz priznanja koja Bakar posljednjih godina osvaja za svoj inovativni i održiv pristup razvoju kulturno-turističke destinacije. Ovog puta je, samo dva mjeseca nakon lansiranja, nagrađena samovođena igrificirana tura “Zaigrani Bakar”. Inovativna baštinska šetnja koja male i velike vodi u zagonetno istraživanje bakarskih povijesnih tajni, odlukom stručnog žirija nagrađena je u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda. 

Na svečanosti dodjele nagrada Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, a ujedno i koautorica koncepta ture, istaknula je da proizvodi poput ovoga nastaju timskim radom te dugoročno orijentiranim promišljanjem destinacijskog razvoja i njegove baštinske osnove. Također, direktorica se zahvalila svojim suradnicima na odličnoj suradnji, kao i svim pokroviteljima projekta (HTZ, TZ Kvarnera, Grad Bakar, Industrijska zona Bakar i INA d.d.) koji su omogućili da ova inovativna ideja zaživi. 

Osim Bakra, na Kongresu su nagrađeni i vukovarski Vodotoranj u kategoriji najboljeg povijesnog lokaliteta, TZO Motovun za najbolji kulturno-turistički itinerar (tura “Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette”) te splitski hotel “Antique” za najbolji tematski hotel.


Što se “Zaigranog Bakra” tiče, njega, s obzirom na spomenuti samovođeni princip prema kojem je osmišljen, možete doživjeti već danas. Sve što trebate učiniti je zaputiti se do Bakra te u tamošnjem turističkom uredu podići svoj primjerak brošure s uputama za obilazak. Prema scenariju poznate baštinske interpretatorice Ive Sille, njime vas vode znamenite ličnosti iz bakarske povijesti- plemkinja Ana Katarina Zrinska, legendarni slijepi vodonoša Ivan Čop te veliki znanstvenik (i bakarski zet) Andrija Mohorovičić.