Bakar 13. srpanj 2021.

“Zavičaju tebi”, u "režiji" Bakrana, orilo se s vrha Risnjaka

“Zavičaju tebi”, u "režiji" Bakrana, orilo se s vrha Risnjaka
Na 1528 metara nadmorske visine pjevali su zborovi: Sklad iz Bakra, Rijeka Sempre Allegro, Lovor iz Lovrana, Gimpl iz Ravne Gore i Jeka Primorja iz Rijeke

KUU Sklad iz Bakra po drugi put je okupio uhodani bakarski tim i na vrh Risnjaka, bisera naše županije, poveo raspjevanu grupu od 90 pjevača, planinara, rekreativaca, djece ali i umirovljenika, koji su već na samom okupljanju u Vilju krenuli s pjesmom i snimili prve kadrove ovogodišnjeg spota za himnu PGŽ- “Zavičaju tebi”.


Dan je bio za poželjeti raspjevani planinari su Risnjak pohodili dvama pravcima- od ulaza Vilje (980 m) lakšim putem preko Medvjeđih vrata te malo zahtjevnijim preko Cajtiga. Grupe su se spojile kod Schlosserovog doma (1418 m) i još jednim zapjevale na veliko iznenađenje i odobravanje zatečenih posjetitelja, a zatim zajednički osvojile sam vrh Risnjaka čija je nadmorska visina 1528 metara. 


S vrha se pruža prekrasan pogled na Kvarner, prostranstva Gorskog kotara (među kojima su Ličko polje i Lokvarsko jezero), Učku, Snježnik, slovenski Snežnik, Bjelolasicu, kao i na Schlosserov dom. I ove godine za planinare brinuli su iskusni vodiči: Bore Štrbac, Mirko Kesić i Damir Konestra. Lijepo je bilo čuti veselu djecu iz Judo kluba Rijeka, koji su se okupili u velikom broju u pratnji roditelja, ali i zadovoljne umirovljenike koji su osvojili sami vrh.


A himna zavičaju orila se više puta i sa samog vrha Risnjaka. Pjevali su je zborovi: Sklad iz Bakra, Rijeka Sempre Allegro,  Lovor iz Lovrana, Gimpl iz Ravne Gore i Jeka Primorja iz Rijeke i ove godine uz dirigenticu Helgu Dukarić Dangubić.


Za one sudionike kojima je sam uspon bio preveliki zalogaj pripremili smo edukacijski program: članovi međunarodne gljivarske udruge Krasnica iz Bakarca održala je u Vilju motivacijsko predavanje. Pri povratku umorne i zadovoljne planinare dočekali su članovi Gradske straže Bakar i Podružnice umirovljenika Bakar i to s bogatom zakuskom.


“Veliko hvala i velika pohvala za naše Bakrane, sve je bilo odlično i ničeg nije nedostajalo, ni jela, ni pića. Odlično vrijeme, impresivna priroda, divni ljudi i još jedna divna uspomena i iskustvo, ali i apel zborskih pjevača za Risnjak, uz poruku da kultura podrazumijeva ne samo ljubav prema glazbi, knjizi ili slici, nego i prema prirodi koju treba poštovati, voljeti i čuvati i društvu koje treba razvijati i njegovati. Miljenko Šegulja će i ove godine pripremiti spot za himnu Zavičaju tebi, koji će svjedočiti o divnom pohodu! Vidimo se sljedeće godine na Risnjaku”, poručila je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar, zahvalivši na pomoći Gradu Bakru, TZG Bakra, PGŽ i Nacionalnom parku Risnjak.

Foto: Miljenko Šegulja