Bakar 24. rujan 2017.

Zborska pjesma “razbudila” pitoreskni Bakar

Zborska pjesma “razbudila” pitoreskni Bakar
Bakarska zborska smotra- "U skladu s prirodom”, u gradu je okupila jedanaest zborova iz Primorsko- goranske i Istarske županije. Druženje je započelo ispred predivne Vile Velebita, a nastavljeno je u Domu kulture Matija Mažić.
 
Druženje zborova u Bakru je počelo okupljanjem kod školskog broda Vila Velebita, a nakon zajedničkog fotografiranja, sudionici su u svečanom mimohodu prošetali gradom, sve do Doma kulture Matija Mažić, gdje je, u velikoj dvorani, održan koncert "U skladu s prirodom”. Ulicom Primorje, uz zborove, prošetali su i Puhački orkestar Fužine, Old Timer klub Rijeka te Bakarska gospoda.
 
Za uvertiru u koncert bio je zadužen Puhački orkestar, Fužine, koji je ispred Doma kulture Matija Mažić, prigodnim nastupom, “zagrijao” atmosferu. 
 
Na pozornici u velikoj dvorani doma potom su se, na oduševljenje gledatelja, izmjenjivali brojni zborovi: MPZ KUU "Jeka Primorja" iz Rijeke, KUD "Neven" iz Selca, HGD "Zvijezda Danica" iz Kraljevice, MPZ “Joakim Rakovac“ iz Poreča, Djevojački zbor PZM-a "Josip Kaplan“ iz Rijeke,  VS "Mareta" iz Mošćeničke Drage,  PHPD "Zora" iz Karlovca, KUD Sloga iz Hreljina i KUD Martin Matetić iz Jadranova, MPZ "Gimpl" iz Ravne Gore, MPZ "Ronjgi" iz Viškova i KUU "Sklad" iz Bakra.
 
Na samom kraju, u velikom finalu, zajednički je nastup sudionika, koji su izveli skladbu “Neka cijeli ovaj svijet”, oduševio gledatelje.
 
Sudionici su i ove godine opravdali simboličan naziv koncerta- "U skladu s prirodom”. U Bakar su zborovi donijeli sadnice, koje će vrijedni domaćini zasaditi i tako doprinijeti očuvanju prirode. 
 
KUU Sklad Bakar
 
Kulturno umjetnička udruga “Sklad” Bakar osnovana je davne 1877. godine i s punih je 140 godina jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj i najstarija u Primorsko goranskoj županiji. U želji da sačuva vrijedno povijesno nasljeđe KUU Sklad provodi niz projekata kojim promoviraju udrugu, ali i sam Bakar, kao grad tradicije i kulture. Želja je udruge da manifestacija “Skladno u Bakru” i smotra zborova “U skladu s prirodom” postanu jedan od kulturnih brendova grada, a Bakar poželjna kulturna destinacija.