Kastav 11. prosinac 2014.

10, 9, 8, 7, 6, 5...

10, 9, 8, 7, 6, 5...
Posljednjeg dana ove godine većina će željno iščekivati ponoć. No, fešte će, u pojedinim mjestima i gradovima, početi nešto ranije. Točnije, 12 sati ranije. “Zadnje podne na 365 metara u Kastvu”, Kastavci i njihovi gosti proslavit će drugu godinu za redom i to uz živu muziku(Lady Luna, Yamas…) 31. s Kastva nitko neće otići gladan i žedan, a sve u humanitarne svrhe. Sredstva se prikupljaju za socijalno ugrožene obitelji s područja Kastva te Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana.

“Bonovi će se prodavati po popularnoj cijeni od 10 kuna. Bon će se moći zamijeniti za kuhano vino, koje će kuhati Udruga Belica iz Kastva, ili neko drugo piće. U projekt su uključeni i kastavski ugostitelji,” najavio je organizator Andy Cech. 
 
Djeca za igralište

Kastav će već ovog vikenda pokazati da spreman dočekuje božićne i novogodišnje blagdane. Naime, ove nedjelje, od 10 do 14 sati, pod gradskom Ložom u Kastvu, Dječji vrtić Vladimir Nazor organizira prvi “Božićni sajam Pod Ložun”. Cilj je prikupljanje sredstava za opremanje dječjeg igrališta, ispod vrtića Mavrica. Humanitarni sajam, prodajnog karaktera, organizira se u suradnji s ugostiteljima i umjetnicima s Kastva. Dok mališani iz dječjeg vrtića budu prodavali ukrase, koje su sami izradili, ugostitelji će se pobrinuti za jelo i piće, a umjetnici Saša Jantolek, Meri Trošelj i Željan Pavić donirat će svoje radove. Bon, u vrijednosti od 20 kuna, posjetitelji će tako moći iskoristiti za konzumaciju, a u isto vrijeme kupnjom bona sudjeluju u tomboli te mogu osvojiti vrijedne nagrade.
Manifestaciju će pratiti zvukovi Glazbenog društva Spinčići i Lady Lune. 
 
40. koncert Glazbenog društva Spinčići

U događanjima bogatom prosincu ističe se i Mali božićni sajam, koji će trajati od 19. do 21. ovog mjeseca, a u sklopu kojeg će se održati i Koncert učenika Osnovne Waldorfske škole u rijeci, božićni koncert kastavskih osnovnoškolaca, izložba talijanskog slikara Renza Pagotta te nastup čakavske pjesnikinje Marine Česen iz Opatije. 

Prosinac na Kastvu bio bi nezamisliv bez tradicionalnih koncerata Glazbenog društva Spinčići. Prvi, božićni, održat će se na Badnjak, u crkvi Sv. Jelene Križarice, a drugi, na Sv. Stjepana, u Školskoj sportskoj dvorani.

“40 godina se navršava ove godine od prvog koncerta jer smo 1984. godine počeli. Treći put smo u novoj školskoj dvorani jer prostor u Šporovoj jami više nije bio dovoljno velik da bi primio sve zainteresirane. Početak je standardno u 20 sati, koncert će trajati oko sat i pol. U goste će nam doći dvije vokalne ženske skupine.  U sklopu programa podijelit ćemo priznanja dugogodišnjim članovima. Ulaz je, dakako, besplatan, ali rado primamo donaciju za nove instrumente i servis starih” najavio je Aleksandar Južnić, predsjednik društva.