Kastav 4. kolovoz 2020.

16. ČAnsonfest donosi 16 novih skladbi

16. ČAnsonfest donosi 16 novih skladbi
16. Festival čakavske šansone “ČAnsonfest- Kastav 2020.” će 28. kolovoza zatvoriti 29. Kastafsko kulturno leto. Jučer je počela pretprodaja ulaznica, po cijeni od 60 kuna. 

Udruga Kanat- Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već šesnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.


Kao i uvijek do sada, ovogodišnji 16. Festival čakavske šansone ČAnsonfest- Kastav 2020. će se održati kao program zatvaranja 29. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 28. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

Nažalost, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnje festivalsko izdanje neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će izostati dodatni programi glazbeno- poetske večeri “U susret ČAnsoni”, okruglog stola- “Pogovor” te akustične večeri šansone “Na kastafskeh šternah” u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči održavanja glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi. 


Ovogodišnji jedini popratni program Festivala bit će likovna izložba “Ča je more” galerije Brešan iz Splita. Ona međutim neće, kao prethodnih godina, biti predstavljena u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice, nego samo u online obliku na web stranicama ČAnsonfesta. Okupit će brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine, te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja. Ovu izložbu, naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, kojeg je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko- natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 16. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu- ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 15. ČAnsonfesta- Kastav 2019., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija- Radio Rijeke i Hrvatskog radija- Radio Pule.


Na ovogodišnjem 16. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi s kojima će se predstaviti: Valter Simčić, Dino Antonić, Davor Grgurić, Duško Jeličić, Valerio Ricchiuto, Daniel Načinović, Emanuela Lazarić- Ella, Betti i Damir Vrbljanac, Francesco Squarcia, Hrvoje Hegedušić, Karla Pupis, Lado Bartoniček, Mario Lipovšek Battifiaca, Nevia Rigutto, Neven Barac i Zemir Delić.