Kastav 3. lipanj 2020.

29. "Kastafsko kulturno leto" uz niz besplatnih programa

29. "Kastafsko kulturno leto" uz niz besplatnih programa
29. izdanje tradicionalne ljetne manifestacije “Kastafsko kulutrno leto”, koje donosi niz manjih besplatnih programa, počet će 26. lipnja svečanim podizanjem zastave KKL- a. 

Kastavci i njihovi gosti i ove će godine, unatoč pandemiji koja je organizatorima brojnih događanja poremetila planove, uživati u “Kastafskom kulturnom letu”. 29. izdanje popularne ljetne manifestacije počet će u petak, 26. lipnja, svečanim podizanjem zastave KKL- a ispred Voltice i novog prostora Udruge. 


U specifičnim su okolnostima organizatori- Grad Kastav i Udruga Kastafsko kulturno leto, naglasak ove godine stavili na manje, besplatne programe, koje će iznijeti jake domaće snage. 

Ako epidemiološke mjere to dopuste organizirat će se i manji dramski program, za koji će se ulaznice prodavati po pristupačnim cijenama i s ograničenim brojem posjetitelja. 


“Kastav i kultura se vole i jednostavno je nezamisliva situacija u kojoj nema kulturnih događanja u gradu stoga će naš ovogodišnji moto biti- Kultura usprkos svemu. Dugo smo bili izolirani jedni od drugih, bez svih onih dobrih emocija koje u nama bude dragi ljudi, kulturni programi, koncerti, izložbe… Iako smo svjesni da živimo novo normalno vrijeme, pokušat ćemo organizirati festival kojem na prvom mjestu neće moći biti masovnost, već emocija. Programi će se odvijati na svim mjestima u gradu, od Belvedera, preko Fortice, Lože, Lokvine, Bačvarije, Žudike, Crekvine… Zahvaljujući Gradu Kastvu svi programi će biti besplatni, a ako situacija dopusti, organizirat ćemo i dramski program na Crekvini”, najavila je predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto Helena Ninković Budimlija.


Programi će se i ove godine odvijati u srpnju i kolovozu, a najavljeni su koncerti, književne večeri i izložbe. Izdvojiti svakako treba obilježavanje 140. obljetnice rođenja i 60 godina smrti Ivana Matetića Ronjgova. Osim projektom GIIPUJA Damjana Grbca obljetnica će se obilježiti izložbom koju priprema Ervin Dubrović te književnom večeri i koncertom na kojem će se izvoditi djela “oca istarske ljestvice”. 


“Nadamo se da ćemo uspjeti našim građanima uljepšati ljetne mjesece u našem gradu i da će nam epidemiološka situacija dozvoliti organizaciju KKL- a u ovom manjem, intimnijem izdanju”, zaključuje Ninković Budimlija.