Kastav 22. svibanj 2020.

5 razloga zašto je Kastav grad koji morate posjetiti

5 razloga zašto je Kastav grad koji morate posjetiti
Lakše je pronaći “iglu u plastu sijena” nego nekoga tko je posjetio "grad na brege" i ostao ravnodušan. Iako bi naslov nad ovim tekstom slobodno mogao glasiti “50 razloga…” izdvojili smo 5 razloga zašto je Kastav grad koji morate posjetiti. 

1. Grad vremeplov


Predivni “grad na brege” odiše poviješću i sve brojnije posjetitelje, na gotovo svakom kutku stare gradske jezgre, vraća u neka davna vremena. Crekvina, Žudika, gradske zidine, Gradska loža, crkvica Sv. Trojice, Crkvica sv. Sebastijana i Fabijana, u Kastvu se jednostavno ima što vidjeti.

2. Grad koji "živi"


Malo se koji mali grad može pohvaliti s toliko velikih manifestacija, koje kroz godinu privlače posjetitelje. Bela nedeja, Kastafsko kulturno leto, Jerry Ricks Blues Festival, Pust va Kastve… samo su neka od mnogobrojnih događanja, koja se tradicionalno održavaju u Kastvu.

3. Grad šetača i biciklista


Nekoliko uređenih šetnica isprepliće se kroz Kastav i njegovu okolicu te tako spaja predivni grad s još ljepšom prirodom koja ga okružuje. Kastav je početna točka biciklističke transverzale riječkoga prstena, a kastavske staze privlače brojnije zaljubljenike u biciklizam.

4. Grad gurmana


Ljubitelji fine klopice u Kastvu neće ostati gladni i žedni. Riblji i mesni specijaliteti, domaća autohtona jela i sjajan izbor vina… U poznatim kastavskim restoranima i najzahtjevniji će gurmani s lakoćom pronaći nešto za svoje nepce.

5. Grad kulture i umjetnika


Šećući starom gradskom jezgrom posjetitelji gotovo da ne mogu zaobići simpatične ateliere poznatih kastavskih umjetnika, a doživljaj “grada kulture” upotpunjuju galerije i njihov izložbeni program, kao i Muzejska zbirka Kastavštine, Kuća Belice te zavičajni muzeji.