Kastav 27. rujan 2017.

5 tisuća litara mladog vina u Kastvu čeka posjetitelje

5 tisuća litara mladog vina u Kastvu čeka posjetitelje
Kastav je spreman za još jednu “Belu nedeju”, za tri nezaboravna dana koja će tradicionalno spojiti tradiciju, kulturu, zabavu, gastronomiju, enologiju i turizam. Na svoje će svakako doći ljubitelji mladog vina jer ih u Kastvu čeka oko 5 tisuća litara.

Dani su to kada ulicama Kastva prošeće i do 80 000 posjetitelja uživajući u svemu onome što su organizatori priredili, a što su danas i predstavili na press konferenciji održanoj u Vikotovoj bačvariji.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac najavio je manifestaciju izrazivši zadovoljstvo što ova “Bela nedeja donosi brojne novosti, noviji pristup promociji i dobru vremensku prognozu te je pozvao svih da dođu u Kastav i uživaju.
 
Izložba vina "Mehi za sumporat"

Kako je najavila Karmen Puhar Dragičević iz TZ grada Kastva sve će započeti već u petak 29. rujna i to “Ča- čitalnicom” i otvorenjem izložbe "Estevela- dvadeset godina u podzemlju" u kastavskoj Speleogaleriji, a subota će biti prvi pravi "udarni dan" ovogodišnjeg izdanja manifestacije.


Otvorenje 19. izložbe vina, otvorenje izložbe "Mehi za sumporat" te kuhanje palente kompirice i degustacija grobničkoga sira bit će uvod u subotnji dan koji će donijeti i brojne duge programe: školu harmonike Nika Polesa, nastup Folklornog ansambla "Zora" iz Opatije, čakavsku večer "Smeh ni greh" s brojnim sudionicima, nagradnu radionicu plesanja potresujke, dok će veliko subotnje finale biti nastup Trija Vox i D'Beni Banda na Lokvini te Pumpa Banda i SuperCover Banda na Trgu Matka Laginje.
 
Pozdrav “Beloj nedeji”

Nedjelja tradicionalno donosi promenadni nastup Glazbenog društva "Spinčići", svečani "Pozdrav Beloj nedeji" s brojnim sudionicima i uzvanicima, a program će se nastaviti promocijom knjige "Vinova loza u prošlosti i sadašnjosti Opatijsko- riječko vinodolskog vinogorja", koncertom Gradske glazbe "Trsat", nastupom "Harmonikaškog orkestra Nika Polesa" te nastupima klape "Nevera" iz Rijeke te ženske i muške klape "Kastav". Za večernji program zaduženi su Lucky band i Mauro Staraj & La Banda koji će nastupati na Lokvini te Brevis Band i Cukar i kafe koji će publiku zabavljati na Trgu Matka Laginje.

Posljednjeg dana ovogodišnje “Bele nedeje” publika će moći posjetiti Mići samanj Dječjih vrtića "Vladimir Nazor", "Poneštrica" i "Kockica" iz Kastva, pogledati predstavu "Tony i prijatelji" namijenjenu najmlađima, nazočiti svečanoj dodjeli nagrada za najljepše uređenu okućnicu i uživati u nastupima trija "In Between" i klape "Kamik" iz Kostrene. Veliko večernje glazbeno finale “Bele nedeje” donosi nastupe grupe “Night Express” na Lokvini i “ZAStoj Banda” te “Ausswinkl Muzikanta” na Trgu Matka Laginje.
 
Bogata gastro ponuda

"Uz sve navedene programe, publika će tijekom tri dana manifestacije moći posjetiti Vikotovu bačvariju, Osojnakovu kotlariju i Speleogaleriju, uživati u bogatoj gastro ponudi, najmlađi posjetitelji će moći provesti vrijeme u luna parku, svi će se moći opskrbiti autohtonim proizvodima na brojnim štandovima, kao i robom široke potrošnje za svoje domaćinstvo, a ono što je i najvažnije- kušati ovogodišnje mlado vino, kastavsku Belicu, ali i odlična vina koje nude domaći vinari”, naglasio je u ime organizacijskog tima Dalibor Gušić.

Već dvadeset godina nezaobilazni sudionik “Bele nedeje” je i Udruga Belica čiji je predsjednik Radenko Srdoč najavio 19. izložbu vina na kojoj će se i degustirati vina kastavskih vinara, a najavio je i izložbu "Mehi za sumporat" na kojoj će posjetitelji moći vidjeti tradicionalni vinarski pribor.
 
Osvojite “svog speleologa” na licitaciji

Na “Beloj nedeji” će dvadeset godina djelovanja obilježiti i Speleološka udruga Estavela koja je za posjetitelje pripremila izložbu kojom podsjećaju na nezaboravna iskustva stečena tijekom svojih istraživanja, a kako je najavio član udruge Goran Nikolić, samo otvorenje izložbe će biti spektakularno jer će, osim same svečanosti otvorenja, program upotpuniti projekcije filmova na kuli, dok će zasigurno posebno atraktivna biti licitacija na kojoj će udruga ponuditi svoje speleologe koje će publika moći izlicitirati, a s njima i posebno speleološko iskustvo po izboru zajedno sa "svojim speleologom".


Od posebno najavljenih novosti treba spomenuti da će “Bela nedeja” imati Pod Ložun i posebno "Mesto za počinut" mjesto gdje će se posjetitelji moći odmoriti, na štandovima će se moći nabaviti i autohtoni suvenir manifestacije "petešić kemu se v rit puše", “Bela nedeja” ove godine ima i posebno dizajnirane majice s raznim motivima koje će posjetitelji moći sami birati pri izradi iste i to u caffe baru koji se nalazi u sklopu sportske dvorane, a na istoj će lokaciji tijekom sva tri dana, uz nastup live banda, organizirati i after party na kojem će moći uživati oni kojima još nije dosta zabave.

U samom programu, kako je najavio promotor eventa Vjeko Alilović, sudjeluje preko 200 sudionika,od toga čak 12 bandova, 4 klape, 3 orkestra... Organizatori, Grad Kastav i TZ Grada Kastva i ove godine očekuju desetke tisuće posjetitelja, kojih u KAstvu po nekim procjenama čeka oko 5 tisuća litara mladog vina, kao i lijepo vrijeme te sve ono što ovu manifestaciju tradicionalno krasi i po čemu je poznata i van granica Lijepe naše.

Program i satnicu događanja  na ovogodišnjoj “Beloj nedeji” možete pogledati OVDJE.
 
Poseban režim prometa

Zbog održavanja tradicionalne manifestacije “Bela nedeja” od subote (30. rujna) u 14:00 sati, do ponedjeljka (02. listopada) u 24:00 sati bit će privremeno zatvorene za sav promet sljedeće dionice javnih cesta: županijska cesta od Šporove jame do Jurjenića, nerazvrstane ceste od Šporove jame do križanja Belići, uključujući nerazvrstane ceste u centru Kastva.

Građanima iz smjera Rijeke i Matulja sugerira se korištenje parkirnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima, te pristupne ceste do nove sportske dvorane, dok se građanima iz smjera Viškova sugerira korištenje parkirnog prostora u radnoj zoni Žegoti.

Autobusne linije 18, 18B i 37 prometuju privremenim trasama. Linija 18: Rijeka- Rubeši- Belići- Spinčići- Trinajstići- Belići- Rijeka (u navedenom periodu autobusi na liniji 18 ne prometuju do naselja Jelušići, Brnčići i Viškovo). Linija 37: Opatija- Pobri- Matulji- Belići- Spinčići- Trinajstići- Matulji- Pobri- Opatija. Linija 18B: umjesto do okretišta Šporova jama linija prometuje kružno kroz naselje Rešetari (starom trasom) do kružnog toka Jurčići.