Kastav 5. travanj 2018.

500 boca najboljih kastavskih vina čeka posjetitelje

500 boca najboljih kastavskih vina čeka posjetitelje
Ocjenjivački susret vinara Kastavštine ove će se nedjelje održati u srcu “grada na brege”. Uvod u kastavsku feštu od vina bit će manifestacija “Kastav Aktiv”, u sklopu koje će se održati Kastavska biciklijada te šetnja Lozom i Lužinom.   

13 u Kastvu, barem što se vinara tiče, nije nesretan broj. Naime, za 13. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine, koji će se održati ove nedjelje, prikupljen je rekordan broj uzoraka najboljih kastavskih vina, a rekordan je i broj članova udruge koji su prijavili svoja vina. Krajem ožujka prikupljeno je čak 87 uzoraka, koji su proteklih dana ocijenjeni. od strane stručne komisije, na čelu sa s sommelierom Nenadom Kukurinom. Nažalost vremenske neprilike razlog su nešto slabije kvalitete grožđa, koja je uzela danak pa je desetak uzoraka diskvalificirano. Dodijeljene su tri zlatne medalje, a šampion ovogodišnjeg natjecanja je Belica Kristijana Lučića, koji je dobitnik i prijelaznog pehara za najbolju Belicu.
 
Od Belice glava ne boli

“Prije 13 godina smo počeli s idejom da kvalificirani somelijeri i enolozi procijene naša vina te da mi vidimo gdje smo jedni u odnosu na druge i ostatak svijeta. U ovih 13 godina smo uspjeli održati dvije škole, stekli smo znanja što se i vidi jer smo svaki puta sve bolji i vina su sve kvalitetnija. Ljudi više ne govore da ih boli glava od Belice. Toga više nema i neće više nikada biti”, naglasio je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge Belica.


Priznanja najuspješnijim kastavskim vinarima bit će dodijeljena ove nedjelje u 15 sati, nakon čega Kastavce i njihove goste na Fortici čeka više od 500 boca najboljih kastavskih vina, kao i bogata ugostiteljska ponuda. Za glazbeni uvod zadužena je Spinčićeva muzika, dok su posebni gosti ovogodišnjeg susreta vinari iz Ludbrega i Škrabrnje.
 
Subotu Kastavska biciklijada

Uvod u nedjeljnu “feštu od vina” bit će “Kastav Aktiv”, atraktivna manifestacija kojom počinje nova turistička sezona u Kastvu. Uživanje u prelijepoj kastavskoj prirodi počet će već u subotu Kastavskom biciklijadom. Prijave su u tijeku, a okupljanje je u 9 sati na Fortici.

“Istraživanje naših šumskih ljepotica Loze i Lužine počinje u 10 sati. Postoji mogućnost izbora te su ponuđene dvije biciklističke rute, kraća od 25 i duža od 40 kilometara. Sudionici će na prijavnome pultu na Fortici od 9 sati moći preuzeti startne pakete u koje je uključen i bon za nedjeljnu degustaciju vina. Nakon subotnje rekreativne biciklijade Đir po Loze i Lužine, u 10 sati u nedjelju, 8. travnja, zakazan je start vođene šetnje po kastavskim šumama. Očekujemo i goste iz okolnih zemalja. Posebno zahvaljujem sve brojnijim kastavskim iznajmljivačima koji su za Kastav Aktiv izašli u susret s  ponudom po promotivnim cijenama. Puno napora ulažemo u razvoj aktivnosti na otvorenom, turističkoj valorizaciji kastavskih šuma, izradi novog vizuale i oznaka na šetnicama, a sve to prvenstveno u suradnji s Gradom Kastvom te drugim dionicima koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda, s ciljem smanjenja utjecaja sezonalnosti te obogaćivanje turističke ponude u pred i posezoni. Prvi ovogodišnji rezultati pokazuju izvrstan početak sezone. Bilježimo zaista veliki porast turističkog prometa u odnosu na protekle godine", rekla je Dolores Kukurin, direktorica TZG Kastva.


“Mislim da će ovaj vikend biti pravi nagovještaj proljeća u Kastvu. Kastavskom biciklijadom i susretom vinara kreću brojne aktivnosti, među kojima će biti za svakoga ponešto. Ocjenjivački susret vinara je velika tradicija u Kastvu. U moru svih vinarskih događanja u posljednje vrijeme on ima dodatnu vrijednost u autohtonosti naše Belice, koju se cijeli naš kraj trudi podignuti na višu razinu”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Uz dobru zabavu u predivnoj kastavskoj prirodi te degustaciju najboljih kastavskih vina posjetitelje ovog vikenda, ako je vjerovati meteorolozima, čeka i lijepo vrijeme. Ispunjeni su tako svi preduvjeti za posjet Kastvu.