Kastav 17. siječanj 2018.

Antonjski rog označio početak maškaranog ludila

Antonjski rog označio početak maškaranog ludila
Maškare su i službeno preuzele vlast na Kastavštini, kojom će vladati sve do Pepelnice, a grad je dobio i novog- pusnog gradonačelnika. Manifestacijom “Antonjski rog”, u sklopu kojeg su četiri pusna odbora predstavila krivce za sve probleme u protekloj godini, večeras je počeo “Pust va Kastve 2018.” 

Prepoznatljiv zvuk Antonjskog roga večeras je, na Antonju, odjeknuo s Fortice, razbudio maškaranu Kastavštinu te označio početak ove godine kratkog, ali slatkog- petog godišnjeg doba.
 
Bulin, Kompić, Sinkoptinčić i Eko Smetlić

Uvod u tradicionalnu kastavsku manifestaciju bio je rezerviran za nezaobilaznu Spinčićevu muziku, nakon koje su okupljene zabavnim nastupima razveselili kastavski pusni odbori.

Spinčići, Jurčići, Trinajstići i Rubeši predstavili su svoje programe i krivce za sve nedaće koje su Kastavce snašle u 2017. godini. Spinčići su tako predstavili “Bulina” i najavili izgradnju mobilne boćarije, Jurčići “Kompića” i opću kompjuterizaciju naselja, Trinajstići su uzeli pravdu u svoje ruke i priveli “Sinkoptinčića” najavivši izgradnju marine, a Rubeši Eko Smetlića i pokretanje novog komunalnog društva “Škovacera”.
 
Pusni gradonačelnik Dalibor Rubeša

Ključ grada kastavski je gradonačelnik Matej Mostarac, nakon svega pola godine na vlasti morao predati maškarama, a ove će godine Kastvom vladati Rubeši i njihov pusni gradonačelnik Dalibor Rubeša.

Matej Mostarac teška se srca odrekao gradskog ključa, poručivši maškarama kako ih u malo vremena čeka puno posla, dok je novi- pusni gradonačelnik okupljenima predstavio svoj program obećavši im, između ostalog, bolji život i više novaca.
 
Zlatna broskva najzaslužnijima

Temeljem kastavskog Pusnog statuta i ove je godine najboljim lanjskim maskama te zaslužni pojedincima i ustanovama dodijeljena jedinstvena “Zlatna broskva”. Neobično su priznanje ove godine dobili: Mauro Jurčić, Asja Lukanović, Robert Mavar i Guitar Caffe, a “Zlatna broskva” ove je godine dodijeljena i idejnom začetniku Pusnog statuta i neobične nagrade- Branku Janiju Kukurinu.

Posebni gosti “Antonjskog roga”, koji je i ove godine vodila Nina Dukić Srok, bili su Meštar Toni i još uvijek aktualna kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović te gosti iz Slovenije Kulturno-turistično društvo Topolc.
 
Maškarani tanci
                                                                                                                                        
Kastavci i njihovi gosti u pusnim nemotarijama će uživati sve do Pepelnice. Dobre su vijesti da se u Kastav vraćaju maškarani tanci, a spomenuti svakako treba i kastavske ugostiteljske objekte u kojima se mogu razgledati izložbe likovnih radova djece iz dječjega vrtića Vladimir Nazor Kastav.

Detaljni program i satnicu događanja u sklopu ovogodišnje manifestacije “Pust va Kastve” možete pogledati OVDJE.