Kastav 14. siječanj 2016.

Antonjski rog spremno čeka nedjelju

Antonjski rog spremno čeka nedjelju
S prvim će zvukom antonjskog roga već tradicionalno početi maškarana događanja na Kastavštini. Na Antonju će Kastavci predstaviti tri ovogodišnja pusta. 
 
Bogat program “Pusta va Kastve 2016.” najavljen je danas u jedinstvenom ambijentu zavičajnog muzeja Idičina peknjica. 
 
Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića i Trinajstića ove će nedjelje, na Antonju, u sklopu tradicionalne priredbe “Antonjski rog”, predstaviti krivce za sve lanjske probleme te ujedno najaviti maškarana događanja u svom kraju. 
 
Tko je novi gradonačelnik?
 
Tom će prilikom još jednom biti “smijenjen” kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji će gradske ključeve, a time i vlast, predati maškarama. Ime novog gradonačelnika Pusni odbor Jurčići, koji je ove godine na maškaranoj vlasti, još uvijek drži u tajnosti. 
 
Također će, temeljem Pusnog statuta, biti uručena i “Zlatna broskva”, nagrada namijenjena najboljim maskama te zaslužnim pojedincima ili ustanovama u protekloj godini.
 
Toni i kraljica predvode goste
 
Gosti “Antonjskog roga ove će godine biti Meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Stella Paris, slovenski Škoromati i Kulturno-turistično društvo Topolc.
 
Kastavci će narednih tjedana ugostiti i maškarane oktance, Frlanske zvončare, Grobničke dondolaše, Mučićeve zvončare i maškare te Halubajske zvončare. Trinajstići pripremaju ribarsku feštu, a svog će pusta spaliti i najmlađi Kastavci. Veliko finale bit će paljenje pusta na Pepelnicu, u Rubešima i Jurčićima.  
 
Od Antonje do Pepelnice bit će moguće razgledati izložbu fotografija Arsena Miletića “Jedan dan z Halubajci” u Guitar caffeu te izložbu Darije Stipanić “Facoli našeh zvončari”.