Kastav 13. travanj 2015.

Belica koja život znači

Belica koja život znači
Belica Arsena Jardasa najbolje je ocijenjeno vino na 10. Ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine. Jardas je, uz titulu šampiona, osvojio i prijelazni pehar za najbolju Belicu. 

Završna priredba jubilarne 10. smotre na Fortici je jučer okupila najbolje kastavske vinare, ali i brojne posjetitelje, ljubitelje dobre kapljice. 

Nedjeljnom finalu prethodilo je prikupljanje uzoraka. Tridesetak članova Udruge Belica prijavilo je 64 vina, od čega čak 13 otpada na najpoznatiju kastavsku sortu- Belicu. Peteročlana je komisija izabrala najbolje.

Osim poznate kastavske Belice ocjenjivale su se i ostale sorte vina proizvedenih u kastavskim konobama.

Dodijeljene su ukupno četiri zlatne medalje. Dva zlata osvojio je Arsen Jardas za Belicu Halubjan i Belicu kastavsku.

“Ja san četiri put osvojil ovaj prelazni pehar za najbolju Belicu. Prvi san osvojil zlatnu medalju za autohtonu Belicu. Četiri put san s tun Belicun osvojil nagradu za najbolje ocijenjeno vino na ovoj smotri na ča san izuzetno ponosan. Vela muka je s ten, ali Belica j vavek značila za Kastavci, to j naše vino. To su naši stari posadili i to čuvamo,” rekao je Arsen Jardas.

Po jedno zlato osvojili su Giani Beni za Belicu i Andrej Jelovica za Malvaziju. Podijeljeno je i 27 srebrnih, odnosno 19 brončanih medalja, kao i 8 priznanja.

Nakon proglašenja najboljih kastavskih vina posjetitelji su mogli uživati u degustaciji, a da s Kastva nitko ne ode gladan pobrinuli su se Udruga Belica i Oštarija  Fortica.

Manifestaciju su 2004. pokrenuli kastavski vinari, željni natjecanja i druženja. U početku su sami ocjenjivali vina, a u pomoć su priskočile tek bolje polovice. No, manifestacija je u proteklom desetljeću prerasla u mnogo više.  

“Vidjevši da bi trebali poći korak dalje krenuli smo i organizaciju 1. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine 2006. godine. Glavni savjetnik i jedan od ključnih organizatora je bio naš somelijer i ugostitelj Nenad Kukurin, a pored njega glavnu potporu dali su nam Ivica Nemec i Berislav Srdoč. Prema ocjenama komisija evidentan je porast kvalitete vina. Nama je posebno draga naša Belica, koja je ove godine zastupljena s čak 13 uzoraka, što je izravni utjecaj našeg programa revitalizacije vinogradarstva i vinarstva Kastafšćine. Posebno veseli i da se ove godine pojavio i znatan broj mladih vinogradara i vinara, koji se ravnopravno takmiče sa starijim, iskusnijim vinarima, prvenstveno koristeći znanja stečena kroz edukacijska predavanja i školu za zvanje vinar vinogradar,” poručio je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge Belica.

10. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine organizirala je Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica, uz pomoć Turističke zajednice Grada Kastva, a pod pokroviteljstvom Grada Kastva.

“Nekako mi je teplo pri srcu kad vidin kako je jedna ugodna familijarna atmosfera va Kastve kad bilo kakovu stvar organizira naša Udruga Belica. U svakon slučaju se vidi kako ti naši dragi ljudi pripravljaju od srca ova naša okupljanja i kako vole ne samo svoj Kastav, nego i Belicu, jednu od najvažnejeh stvari ča imamo kad se govori o identitetu našega lepega grada,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović te najavio uređenje i otvaranje Kuće Belica do kraja godine.

Da manifestacija ne prođe u tišini pobrinulo se Glazbeno društvo Spinčići, a program je vodila Patricia Rumac.