Kastav 3. listopad 2015.

Belica potekla z grada na brege

Belica potekla z grada na brege
Dan uoči “Bele nedeje” na Kastvu je obilježilo otvaranje 17. izložbe vina. Za dobitnu formulu na Trgu istarske vile zaslužna je kastavsko- grobnička kombinacija, koja je povezala belicu s grobničkim specijalitetima, palentom i sirom. 

“Makini za kropit ruže” tema su i naziv ovogodišnje izložbe u Kuli, kojom je “Udruga prijatela ruž, grozja i vina” dala svoj doprinos manifestaciji koju mnogi vole, a za koju Kastavci žive.

“Izložba se održava tradicionalno. Ovo leto imamo temu Makini za kropit ruže jer te makini održavaju život vinograda”, naglasio je Miljenko Host iz Udruge Belica. 

“Izložba nas vrnja va prošlost, va kastavski koreni i oživljava povijest naše belice, jednega kastavskega brenda,” rekao je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je otvorio izložbu.

No, na Kastvu su danas uživala sva osjetila. Za to je zaslužno pedesetak vina s područja Kastavštine, ali i ostatka Hrvatske, a da s Trga istarske vile nitko ne ode gladan pobrinula se Udruga “Palentar” koja je kuhala palentu kompiricu. Izostao nije ni grobnički sir. 

“Globalno zatopljenje je pripejalo do tega da se zateple i odnosi među Grobničani i Kastavci,” našalio se Lukanović.

Da svečano otvaranje ne prođe bez pjesme pobrinula se Klapa “Skalin”, koja se potom preselila na Lokvinu, gdje je posjetitelje zabavljala zajedno s Klapom “Kamelija”, a svoj je doprinos dalo i KUD “Lanterna”.

Na dvije pozornice, na Lokvini i Trgu Matka Laginje, za večernju su se feštu pobrinuli “D’Beni Band” i “Aurora”.  

Autohtono kastavsko vino, koje se radi od četiri vrste grožđa, Kastvom će teći i sutra, na “Belu nedeju”.