Kastav 1. listopad 2023. Klaudio Vrančić

"Belu nedeju" pozdravio i hrvatski predsjednik Milanović

"Belu nedeju" pozdravio i hrvatski predsjednik Milanović
Tradicionalnom “Pozdravu Beloj nedeji” i svečanom programu u Aleji velikana prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović 

Najveći kastafski blagdan simbolično je počeo točno u podne, u Aleji velikana, gdje je mnoštvo “pozdravilo” Belu nedeju. Svečanom programu prisustvovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je potom u društvu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i predstavnika Grada Kastva, na čelu s gradonačelnikom Matejem Mostarcem, prošetao Kastvom.


“U ovih skoro petnaest godina ostvaren je velik napredak u proizvodnji vina, ali i napredak ovog kraja. ‘Složimo se’ piše na čitalnici i svjedoči o dubini i korijenima ovog kraja. Složimo se i sve će biti bolje”, poručio je Milanović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava i ovogodišnja manifestacija.


“Ovo vrijeme nagrada je za sav trud uložen u ovu Belu nedeju. Cijele obitelji u Kastvu to je ono što promoviramo kroz Belu nedeju i ono što nam nitko ne može oduzeti. Vjerujem da će ovo biti jedna od rekordnijih manifestacija”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, pozvavši u Kastav.


Okupljene je pozdravio i župan Komadina, a u tradicionalnom su “Pozdravu Beloj nedeji” sudjelovali: Spinčićeva muzika, KUD Učka, Mješoviti pjevački zbor Sempre Allegro, sopilaši i osnovnoškolci, a svoj su doprinos dali i kastavski vatrogasci, kao i članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova.


Trodnevna kastavska fešta u čast mladog vina počela je još jučer, a danas se u gradu na brege očekuje nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Čekaju ih hektolitri vina i bogat zabavni program na čak tri pozornice, koji će kulminirati u večernjim satima nastupom Grooversa i Gustafa.