Kastav 28. svibanj 2018.

Bogat program proslave 25. godina Grada Kastva

Bogat program proslave 25. godina Grada Kastva
Bogat program proslave 25. godina Grada Kastva najavljen je danas na Fortici. Od 30. svibnja pa sve do sredine lipnja raspoređeno je tridesetak događanja. Između ostalog tu su: Kastavske sportske igre, Dječji dan, Svečana sjednica i Festival smijeha.

Otvorenjem Kastavskih sportskih igara, na terasi Školske sportske dvorane Kastav, ove srijede počinje bogat program obilježavanja četvrt stoljeća Grada Kastva.

“Ove godine Kastav slavi 25. obljetnicu svog postojanja kao jedinica lokalne samouprave. Ispred nas je petnaest dana koji obiluju s puno događanja, sportskih, kulturnih, zabavnih i edukativnih, kojima ćemo obilježiti tu svečanost. Vjerujem da će u Kastvu svatko pronaći nešto za sebe”, najavio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

“Drago nam je što možemo naš Grad, nakon 25 godina postojanja, predstaviti u najboljem svijetlu. Kastav je danas sređena sredina, koja može biti uzor mnogim lokalnim samoupravama”, rekao je Zemir Delić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kastva.
 
55. Kastavske sportske igre

Kastavske sportske igre tradicionalno, već više od pola stoljeća, okupljaju sportaše koji se natječu u različitim sportovima poput: nogometa, košarke, tenisa, odbojke, šaha, atletike, stolnog tenisa…

Već dan kasnije, u Galeriji sveta Trojica na Lokvini, bit će svečano otvorena izložba “Zaboravljeni”, nagrađivane francuske autorice Georgette Yvette Ponte,

“Imamo zaista veliku čast. Mislim da je ovo prvi puta da u Kastvu s izložbom gostuje jedna takva umjetnica”, rekla je Helena Ninković Budimlija, predsjednica Udruge KKL.


Subota će imati sportski predznak. Na svoje će doći zaljubljenici u trčanje i biciklizam jer na rasporedu su 43. Kastafski kros i 14. Memorijalna utrka “Zehrid Kadrić- Zeko” te popularna kastavska biciklijada “Z bicikletun po Loze i Lužine”.

Z bicikletun po Loze i Lužine

“Intenzivno radimo na produljenju sezone i razvoju turizma te sve više pažnje posvećujemo aktivnostima na otvorenom. Tako i ove godine organiziramo 3. biciklijadu Z bicikletun po Loze i Lužine. Biciklijada je edukativna pa će sudionici uz stručno vođenje moći upoznati naše šumske ljepotice,” najavila je Dolores Kukurin, direktorica TZ Kastav.
 
Nedjelja je rezervirana za najmlađe. U sklopu “Dječjeg dana” održat će se brojna događanja, poput predstave, mise i kreativno- zabavnih radionica, a izdvojiti svakako treba tradicionalnu “Miću slikarsku delavnicu”.

Mića slikarska delavnica

“To je zapravo ex- tempore za djecu, gdje oni stvaraju svoje slike u raznim tehnikama po ulicama i trgovima grada”, rekla je Jadranka Cetina, predsjednica Društva Naša djeca Kastav.

Sljedeći tjedan započet će projektom “Bolje vas našli”. U sklopu programskog pravca 27 susjedstva u projektu EPK 2020, u Gradskoj Loži i staroj gradskoj jezgri, održat će se predstavljanje zavičajne slikovnice “Zgubjena pupica“, autorice Dragice Stanić te izložba dječjih radova.

Svečana promocija 22. izdanja kastavskog Zbornika održat će se sljedećeg utorka, uoči Dana Grada, u Gradskoj vijećnici Grada Kastva na Trgu Lokvina.
 
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva

Na sam Dan grada Kastva položit će se vijenci na Gradskom groblju u Banovu križu. Sveta misa održat će se u Crkvi sv. Jelene Križarice, a Promenadni koncert Glazbenog društva Spinčići na Trgu Matka Laginje. Svečano će biti na Crekvini gdje će se održati Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva te dodijeliti gradske nagrade i priznanja.

Kraj sljedećeg tjedna rezerviran je za “Festival smijeha”. Na Crekvini, koja će, od petka do nedjelje, ugostiti ponajbolje stand- up komičare s područja Hrvatske, Srbije i BiH urnebesne zabave neće nedostajati. Voditelj programa je Jadranko Hodak, poznatiji kao Bloger Krule.
 
Festival smijeha

“Prvi dan imamo predstavu Neshe Bridgesa, koji je po meni najbolji stand- up komičar u Srbiji. Nakon njega nastupa duet iz BIH- Hazim Mujčinović i Filip Andronik. Subotu dolazi naš popularni Ivan Šarić, a nedjelju Vlatko Štampar. Bit će tu i bend Dellboysi, DJ te imitator Danko Ažić”, najavio je popularni Bloger Krule.

Iz bogatog programa izdvajamo i subotnji Međunarodni festival puhačkih orkestara, u sklopu kojeg će Glazbeno društvo Spinčići ugostiti četiri orkestra, s ukupno 150 glazbenika.

Detaljan program i satnicu obilježavanja 25. godina Grada Kastva možete pogledati OVDJE.