Kastav 27. lipanj 2016.

Bogat slavljenički program 25. KKL-a

Bogat slavljenički program 25. KKL-a
Kastafsko kulturno leto slavi veliki jubilej. 25. rođendan KKL će obilježiti bogatim glazbenim, dramskim, filmskim i dječjim programom. Od 1.srpnja pa do 26. kolovoza na Kastvu će svatko pronaći nešto za sebe. 

U dvorištu Vikotove bačvarije najavljeno je ovogodišnje izdanje KKL-a. Irena Gauš, predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto naglasila je kako je sigurna da će program zadovoljiti potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike te kako će se na pravi način obilježiti ova važna obljetnica. Istaknula je kako program ovogodišnjeg festivala nudi šarenu žanrovsku lepezu te razne umjetničke forme i sadržaje, a traje sve do 26. kolovoza, kada će, već tradicionalno, KKL zatvoriti popularni Čansonfest.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović prisjetio se početaka KKL-a, u kojima je i sam sudjelovao, osvrnuo se na ovogodišnji program te naglasio značaj manifestacije nazvavši je kralježnicom kastavske kulturne ponude.
 
Programski vremeplov kroz posljednjih 25 godina 

Producentica festivala Jelena Milić ističe kako je koncept kojim se organizacija vodila kao modelom za obilježavanje ove značajne obljetnice svojevrsno referiranje na sva dosadašnja izdanja festivala. 

“S ciljem da se prisjetimo svih Leta iza nas i bogate festivalske povijesti, ove će se godine ponoviti gostovanja koja su ostala trajno ubilježena u kolektivnoj memoriji Kastavaca, ali i svih ostalih posjetiteljica i posjetitelja festivala,” naglasila je Milić.

Uz program koji se “reprizira“, ove se godine unose i posve nove koncepcije te umjetnici koji svojim nastupom i stilom postižu odmak od uobičajenog. Organizatori su posebno ponosni na novi projekt Ritam dvorišta koji u kastavsku gradsku jezgru, točnije na najljepše “skrivene“ lokacije kastavskih dvorišta, donosi seriju jazz koncerata za opuštene ljetne večeri i druženja s glazbenicima i domaćinima - susjedima. 
 
Tommy Emmanuel, Josipa Lisac…

Ponosni su organizatori i na mnoge izvođače koji se vraćaju u Kastav. Spomenuti svakako treba nastup gitarista Tommyja Emmanuela, međunarodno proslavljene gitaristice Ane Vidović, dive Josipe Lisac s gošćama, povratak Lele Margitić i Pere Kvrgića, Vilima Matule kao Munchhausena, Ksenije Prohaske u ulozi Marlene Dietrich i mnogih drugih čija se veza s Kastvom rodila u proteklih 25 godina.

“Kada podvučemo crtu, za ovogodišnji program, mogli bismo reći kako čini jednu koherentnu cjelinu koja ima dodira s klasičnim i tradicijskim izričajem, umetnutim u suvremenu perspektivu i umotanim u svježe izdanje festivala, spremno za novih četvrt stoljeća. Upravo takav program bit će interesantan našoj široj publici, jer za svakoga će se pronaći ponešto, a visoka kvaliteta odabranih programa, izvođača i umjetnika, jamči nezaboravan i jedinstven kulturni doživljaj. Valja dodati kako će tom doživljaju doprinijeti i obnovljena Crekvina, još impozantnija i spremna da u novom ruhu ugosti brojnu publiku i umjetnike,” naglasila je Milić.
 
Munchhausen na otvaranju

Program 25. KKL-a započet će 01. srpnja u 19 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje i uz prigodni nastup GD Spinčići i Ženske klape Kastav. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će sjajni Vili Matula u bezvremenskoj predstavi Munchhausen, a prije same predstave naše posjetitelje i posjetiteljice očekuje još jedno iznenađenje prigodom obilježavanja 25. izdanja festivala.

Dramski program ovogodišnjeg festivala donosi neka od najpoznatijih glumačkih imena Hrvatske i predstave koje uživaju kultni status, tako odmah nakon otvorenja i Munchhausena, već u nedjelju 3. srpnja u goste dolaze Lela Margitić i Pero Kvrgić s predstavom Stilske vježbe. Nedugo nakon, 15. srpnja na Crekvini izvest će se poslastica zagrebačkog teatra EXit, predstava SHAKespeare na EXit, a već 17. srpnja očekuje nas gostovanje mladih riječkih glumačkih snaga u predstavi Stranac koja žestoko progovara o aktualnom društveno-političkom kontekstu. Za kraj srpnja, točnije u nedjelju, 24. srpnja, gostuje Rakan Rushaidat s urnebesnom i dirljivom pričom u predstavi Ja, Tata!. Prva polovica kolovoza (12. kolovoz) donosi glazbeno-dramsku predstavu Ksenije Prohaske koja će utjeloviti Marlene Dietrich, jednu od najkarizmatičnijih zvijezda filma i pozornice. Posljednji dramski program ovoga ljeta jest predstava Žene u crvenom (21. kolovoza), bogata žanrovska riznica s neponovljivom Verom Zimom u glavnoj ulozi. 

Glavna tema ovogodišnjeg glazbenog programa su suradnje i odmak od uobičajenog. Otvaranje glazbenog programa 8. srpnja, obilježit će koncert vinilnog DJ-a Dr. Smeđeg Šećera i Glazbenog društva Spinčići. Božo Vrećo, respektabilni izvođač sevdaha 22. srpnja pružit će jedinstveno koncertno i scensko iskustvo svim posjetiteljima i posjetiteljicama, a ekstravagantna Josipa Lisac 29. srpnja ugostit će kantautorice Lovely Quinces, Luce i Dinu Rizvić. Glazbeni spektakl Primorska noć, oduševit će ljubitelje primorske pjesme 14. kolovoza, dok na kraju ljeta, točnije 19. kolovoza, Atma Mundi Ensemble, Matija Dedić i Francesco Bearzatti vode na veliko glazbeno putovanje svijetom te predstavljaju novi studijski uradak, na kojemu je ostalo ubilježeno gostovanje velikog Arsena Dedića.  
 
Festival gitare kruna ovogodišnjeg KKL-a

Izbor izvođača Festivala gitare prilagođen je istančanom ukusu glazbenih sladokusaca, a ovogodišnje izdanje predstavlja svojevrsnu krunu 25. KKL-a. Prvoga dana Festivala (1. kolovoza) nastupaju zagrebački indie bluzer Bebé Na Volé, jedna od najprepoznatljivijih pojava hrvatske nezavisne scene te beogradska indie atrakcija Stray Dogg. Vrhunac festivala predstavlja koncert ponajboljeg svjetskog gitarista Tommyja Emmanuela, prije kojeg će nastupiti Damir Halilić Hal (2. kolovoza). Ljubitelji klasične gitare, u umijeću sviranja uživat će na koncertu Ane i Viktora Vidovića te višestruko nagrađivanog gitarista Darka Jurkovića (3. kolovoza). 

Edukativnim sadržajem, kroz dječje predstave, KKL nastoji upoznati mališane sa svijetom kazališta i kulture. Nagrađivana glazbena predstava Bremenski svirači (9. srpnja) i predstava Drvo ima srce (24. kolovoza) uljepšat će i razveseliti ljeto.

Filmski program omogućen je kroz sudjelovanje u projektu Kino Mediteran. Riječ je o putujućem kinu čiji je glavni cilj vraćanje kino repertoara u gradove diljem Hrvatske gdje su kina odavno zatvorena ili ne postoje. Nagrađivani brazilski naslov Druga majka, francuski film Sve što dolazi i talijanska drama Iščekivanje s Juliette Binoche u glavnoj ulozi prikazivat će se na filmskom platnu Crekvine od 9. do 11. kolovoza.

U sklopu 4. Dana književnosti obilježit će se i 150. godišnjica kastavske Čitalnice. Tako će se 5. srpnja održati prigodna večer posvećena zavičajnoj književnosti uz lokalne autore te brojne zanimljive gošće i goste, a istog dana, u suradnji s Udrugom PaRiter prezentirat će se i Živa knjižnica, projekt u kojem su “ljudi knjige a priče nisu fikcija“. Dani književnosti će u drugom programskom bloku, pod vodstvom Nikole Petkovića, 16. srpnja ugostiti poznatog novinara, televizijskog voditelja i autora Aleksandra Stankovića. 
 
Ritam dvorišta svakog utorka

Ritam dvorišta naziv je novog projekta i koncepta Kastafskog kulturnog leta. Utorci u srpnju i kolovozu rezervirani su za druženja u ležernoj atmosferi najljepših kastavskih dvorišta. Publika će tom prigodom svakog utorka na drugoj kastavskoj lokaciji moći uživati u posebnim glazbenim nastupima uklopljenima u posebne ambijente. 12. srpnja, u dvorištu Kuće Gmajnički gostuje duo Trio Minus One, 19. srpnja u dvorištu Vikotove bačvarije Spart Jazz Quartet, 26. srpnja Alba&Leo na Žudiki, dok 16. kolovoza na Peline dolazi pulski jazz sastav You Can't Stop PuBop. 23. kolovoza, na Trgu Istarske vile svojim će nas nastupom počastiti Lela & Joe Kaplowitz.

Za sve zainteresirane sudionike organizirane su besplatne višednevne radionice te edukativni sadržaji za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare (od 30. srpnja do 3. kolovoza) održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume (od 9. kolovoza do 11. kolovoza) mentorirat će dramska pedagoginja Simona Dimitrov Palatinuš. Edukativni program Male tajne za sretne njuškice održat će se 9. srpnja, prije dječje predstave Bremenski svirači, u suradnji s Društvom za zaštitu životinja Rijeka. 

Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: koncert Zdenke Kovačićek i Branka Bogunovića Pifa (13. srpnja), 9. Kastav Blues Festival (6. kolovoza) i 12. Čansonfest (26. kolovoza).

Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su sve dječje predstave, radionice, filmovi i koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje. 

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u centru Kastva (otvoren svakim danom od 16 do 21 h osim nedjelje), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Antikvarijat Ex libris, Caffe bar Nad Urom), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se dobiti na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.

Detaljan program pogledajte u našoj galeriji...