Kastav 23. rujan 2017.

“Ča” u Kastvu kao kap vode na dlanu

“Ča” u Kastvu kao kap vode na dlanu
Srcem starog grada Kastva danas je, glasnije no obično, odjekivalo naše “Ča”. Šezdesetak učenika i dvostruko manje mentora okupilo se u Gradskoj vijećnici, gdje je održana 2. “ČA- čitalnica”, natjecanje u interpretativnom čitanju čakavskih tekstova.

Velika smotra čakavskog zajika- “ČA- čitalnica”, u Kastvu je jutros okupila učenike iz čak sedamnaest osnovnih i jedne srednje škole. Gotovo šezdesetak učenika iz svih krajeva naše županije, pod “budnim se uhom mentora, natjecalo u interpretativnom čitanju čakavskih proznih tekstova i tako predstavljalo svoju čakavštinu i svoj kraj.

Projekt “Ča- čitalnice” u Kastvu je prošle godine, u sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Čitalnice, pokrenuo autorski tim sastavljen od tri učiteljice: Dragice Stanić, Karmen Šimetić i Dubravke Uroda, a sve uz pomoć Grada Kastva. Sjajan odaziv bio je veliki poticaj za nastavak hvalevrijednog projekta, koji čuva naše “Ča” kao kap vode na dlanu.

“Naš zajik, z ovega kraja, treba podržat, da se ne zgubimo va ovoj brzoj globalizacije. Da dici moremo reć ki smo i ča smo, da se čuje za domaći zajik, da ga se štima i da ga se ne sramimo”, poručila je poznata kastavska učiteljica Dragica Stanić.

U večernjim satima u interpretativno čitanju čakavskih tekstova natjecali su se odrasli. Najuspješnijima, po izboru peteročlanog povjerenstva, od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. te u kategoriji “odrasli”, dodijeljene su nagrade povjerenstva, publike i nagrade za dodatnu temu, ove godine pod nazivom- “Na užanci”.
 
Nagrade najuspješnijima
 
Kod učenika od 1. do 4. razreda nagradu publike osvojio je Luka Fledrović iz OŠ Dr. Andrija Mohorovičić, Matulji. Nagradu povjerenstva dobila je Paula Rundić iz OŠ Jelenje- Dražice, a posebna nagrada za temu “Na užanci” dodijeljena je Teu Puharu, također iz OŠ Dr. Andrija Mohorovičić, Matulji.
 
Vito Juričić iz OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija dobitnik je nagrade publike u kategoriji od 5. do 8. razreda. U istoj je kategoriji povjerenstvo nagradu dalo Anji Juretić iz OŠ Čavle, dok je posebna nagrada uručena Ramoni Zoretić, iz iste škole.
 
U kategoriji “odraslih” nagradu publike osvojila je Diana Jelušić. Nagrada povjerenstva otišla je u ruke Enice Mići, a posebnu nagradu za temu osvojila je Nadia Škerjanc.