Kastav 27. rujan 2019.

“Ča” z brega glasno odjeknulo Riječkim prstenom

“Ča” z brega glasno odjeknulo Riječkim prstenom
4. ČA čitalnica “na brege” je okupila brojne zaljubljenike u čakavštinu. U prepunoj kastavskoj Gradskoj vijećnici osnovnoškolci su se natjecali u interpretativnom čitanju proznih tekstova na čakavskom narječju.

Čakavčići iz svih krajeva Riječkog prstena, od Mošćeničke Drage, Kraja, Lovrana, Opatije, Brešca, Zvoneće, Matulja, Kastva i Viškova, preko Rijeke i Grobnišćine, do Bakra, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Jadranova do Grižana i Krka, danas su se okupili u Kastvu. 


Svoje je predstavnike na ovogodišnjoj ČA čitalnici, čija je tema “on”, imalo 15 osnovnih škola, a u kastavskoj se Gradskoj vijećnici u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju natjecalo šezdesetak osnovnoškolaca.


Hvalevrijedan kastavski projekt, koji se odvija uz podršku Grada Kastva, potpisuje autorski tim- učiteljice Karmen Šimetić, Dubravka Uroda i nezaobilazna Dragica Stanić, koja naglašava kako u natjecanju iz godine u godinu sudjeluje sve više sudionika, od kojih mnogi i nisu čakavci te kako se sve više piše na čakavštini, što je i bio jedan od ciljeva Čitalnice. 


Čitalnica se nastavlja sutra, 28. rujna, s početkom u 17 sati, kada će svoje tekstove na Lokvini čitati 25 iskusnijih natjecatelja, srednjoškolaca i članova različitih udruga.

Tradicionalna ČA- čitalnica održava se uz financijsku potporu Grada Kastva i Primorsko- goranske županije te uz podršku Rijeke 2020- EPK.