Kastav 22. kolovoz 2023. Klaudio Vrančić

“ČAnsone” će 19. puta odjekivati gradom na brege

“ČAnsone” će 19. puta odjekivati gradom na brege
“Večer novih skladbi” Festivala čakavske šansone ČAnsonfest- Kastav 2023. donosi 16 novih skladbi

“ČAnsone” će i ove godine najaviti kraj “Kastafskog kulturnog leta”, popularne manifestacije koja Kastavcima i njihovim gostima tradicionalno brojnim događajima ispunjava tople ljetne večeri. 

“Kastav je ovog ljeta živio punim plućima, uz jako puno raznovrsnih programa i puno publike, što izuzetno veseli. Ovaj tim koji radi na KKL-u garancija je da će ubuduće biti još ljepše, jače i bolje”, rekao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, istaknuvši važnost njegovanja čakavštine. 


“Pedesetak dosad održanih programa u Kastvu je pratilo preko 17 tisuća ljudi. Puni pogodak bila je naša predstava Duhi. Prve dvije izvedbe pogledalo je 1500 ljudi, zbog čega su otvorena još dva termina, a jedna od dvije predstave već je rasprodana“, naglasila je Klara Peranić iz Udruge Kastafsko kulturno leto.

Kraj Leta, tradicionalno obilježava Festivala čakavske šansone ČAnsonfest, a njegov najzanimljiviji dio svakako je “Večer novih skladbi”, koja će se održati ovog petka, 25. kolovoza, na Crekvini, s početkom u 20:30. 


Publici će 16 novih skladbi predstaviti: Duško Jeličić i sastav Bonaca, Nevia Rigutto, Duo Žlahtina (Zvone Bohem i Toni Eterović), Hrvoje Hegedušić, Zemir Delić, Lucija Rajnović, Valter Milovan Maer, Karin Kuljanić, Karla Pupis i Mauro Staraj, Francesco Squarcia, Robert Funčić, Martina Majerle, Damir Vrbljanac, Daniel Načinović, Davor Terzić i Katja Budimčić.

“Izvođači će se natjecati za četiri nagrade, jedna od njih je i nagrada za najboljeg kantautora”, najavio je Saša Matovina, uz Sanjina Mandičića umjetnički voditelj Festivala te predsjednik Udruge KKL, pozvavši gledatelje na popularni kastavski festival, ali i naglasivši kako svi koji ne uspiju doći ČAnsonfest mogu izravno pratiti u programima Radio Rijeke i Radio Pule. 


Festival i ove godine prati CD, za čiju je grafičko oblikovanje zaslužan Robert Krančić, a tu jei prateći program. Tako će u srijedu, 23. kolovoza, biti otvorena međunarodna tematska likovna izložba galerije Brešan- “Podvučeno plavim”, a dan kasnije, 24. kolovoza, na Lokvini će se održati Akustična glazbeno poetska večer Roberta Funčića i Tine Vukov.