Kastav 17. siječanj 2015.

Četiri kastavska pusta

Četiri kastavska pusta
Velikan, Šmrkavac, Dašo Devetkić i Benzinko, ugledno društvo krivaca za sve lanjske probleme predstavljeno je danas na Kastvu, gdje je, s prvim zvukom Antonjskog roga, počeo Pust va Kastve 2015. 

U sklopu priredbe “Antonjski rog” četiri kastavske pusne kumpanije tradicionalno predstavljaju svog pusta. Prvi su pred mještane izašli Jurčići sa svojim Velikanom. 

“Pust je kratak i ni vremena za karanje, zato se lepo si skupa zabavjajte i pozabite baren malo na te brigi,” okupljenima je poručio Robert Mavar iz Jurčića.

Uslijedili su Spinčići i njihov Šmrkavac.

“Brigi hitimo va kraj i partimo va ovoletnji pusni raj. Živio pust,” rekla je Sanja Pešćica iz Spinčića.

Pod svijetla reflektora stigao je i Dašo Devetkić s Trinajstića. 

“Ovo leto smo zibrali našega Dašota. Važno j da razveselimo celu Kastavštinu,” rekao nam je Marin Stanić iz Trinajstića.

Šećer na kraju bio je Benzinko, iz Rubeša, koji su ove godine dali i pusnog gradonačelnika Kastva. 

“Mislin da san merital da iman malo veću titulu od gradonačelnika, sebe ću proglasit za predsjednika ove naše republiki pusne, a kemu ni pravo neka sreću najde va dijaspore. Dragi judi uživajte ovega pusta, pijte, jite, kantajte, sopite i tancajte. Živio nan pust,” poručio je novi gradonačelnik, Dalibor Rubeša.

Gradonačelnik Ivica Lukanović ključ je tako predao u prave, maškarane ruke.

“Iman povjerenje va maškare, ali čak ni ove stvari ne moru pasat bez korupcije, evo ovaj pusni gradonačelnik on je brat od ženi od mojga brata, tako da nema greške, se ostaje va familiji,” rekao je Ivica Lukanović.

Iz susjedne Slovenije i ove su godine na Kastav stigli Škoromati te gosti iz Topolca. "Antonjski rog" posjetili su i Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Vedrana Šegulja.

”Želin da van ovaj pust pasa, ko i sako leto, ča boje. Antonjski rog je svoje napravil, si su ponemeli, istok davno, a sad i zapad, tako da će bit ovih misec dan dobrih fešti i neka se naša tradicija lipo nastavi, ko i sako leto. Živio pust i krepat ma ne molat,” poručio je Meštar Toni.

“Ovo je zadnji tjedan mojga mandata. Želin van lipu i uspješnu godinu, a želin van i lipe, uspješne, sretne i vesele maškare,” rekla je Vedrana Šegulja.

Tradicionalno na dan početka pusta na Kastvu se dodjeljuje “Zlatna broskva”, nagrada najboljim maškarama u protekloj godini, a broskvu su kući odnijeli Spinčićeva muzika, Andrea Rubeša, Srećko Lukić i Dalibor Rubeša.

Fešta se s Trga Matka Laginje preselila u Šporovu jamu, gdje su održani prvi ovogodišnji maškarani tanci.