Kastav 26. rujan 2019.

Čudesni Milan Marjanović ubrzo bi mogao u Aleju velikana

Čudesni Milan Marjanović ubrzo bi mogao u Aleju velikana
Čudesnom Milanu Marjanoviću Kastavci su posvetili novi broj Zbornika Kastavštine i izložbu u Galeriji sv. Trojice, a njegova bi bista uskoro mogla završiti u kastavskoj Aleji velikana. 

Povodom 140. godišnjice rođenja akademika Milana Marjanovića u kastavskoj je Gradskoj vijećnici predstavljeno je 23. izdanje Zbornika Kastavštine, posvećeno Marjanoviću.


Na lik i djelo akademika Milana Marjanovića te njegov značaj za naš kraj osvrnuli su se zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić te Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.  

“Milan Marjanović je imao nevjerojatno širok spektar aktivnost, od književne kritike, politike, ideologije, filma… To je valjda jedini Hrvat kojem se izvodila predstava na Manhattanu. Obišao je pola svijeta, penjao se u Ande i družio s Indijancima u vrijeme kad to nije bilo lako. Srušio se s avionom i ostao živ. Bio je u zatvorima i logorima. Imao je nevjerojatan život”, rekao je Dubrović, naglasivši kako je Marjanović važan za Kastav zbog svojih tekstova, ali i duge borbe da ovaj kraj ne pripadne Italiji. 

Uoči promocije Zbornika prikazana su dva filma, jedan o Milanu Marjanoviću, a drugi njegov autorski “Indijanci- spomenik za Chicago 1926.- 1928.”


Na samom je kraju u Galeriji sv. Trojice svečano otvorena izložba “Čudesni Milan Marjanović”, autora Ervina Dubrovića, koja će se moći razgledati sve do 11. listopada.

Čast da otvori izložbu pripala je kastavskom gradonačelniku Mateju Mostarcu, koji je poručio kako Milan Marjanović zaslužuje svoju bistu u Aleji velikana, uz bok Nazora, Ronjgova, Spinčića, Laginje i Mandića.