Kastav 4. rujan 2015.

“Divlja Hrvatska”

“Divlja Hrvatska”
Hrvatsku koju vide samo rijetki Kastavcima je predstavio fotograf Krunoslav Rac, autor izložbe “Divlja Hrvatska”, ujedno posljednje u sklopu ovogodišnjeg Izložbenog programa Grada Kastva.
 
Galerija “Trojica” danas je neodoljivo podsjećala na Velebit, zahvaljujući impresivnim fotografijama biljnog i životinjskog svijeta, okupljenih pod zanimljivim nazivom “Divlja Hrvatska”. 
 
“Divlja Hrvatska”, jedina ovosezonska izložba fotografija u sklopu programa, svojevrsna je najava knjige, koja bi u budućnosti trebala objediniti sve čari hrvatske prirode. 
 
“Nakon dvije knjige koje sam objavio radim na velikom projektu, knjizi Divlja Hrvatska. Želim snimiti sve prirodne ljepote i životinjske vrste te ih objaviti u jednoj knjizi,” rekao je Krunoslav Rac te nastavio “s obzirom na to kako se odnosimo jedni prema drugima pitam se kako ćemo se odnositi prema prirodi. Koja je budućnost svih životinja koje ovdje vidimo, to je pitanje koje svi moramo postaviti. Sve životinje su punopravni stanovnici našeg planeta i prema njima se moramo ponašati s poštovanjem i ljubavi.”
 
“Ova izložba je meni posebno draga jer je autor iz Svetog Jurja, malog mjesta za koje sam posebno vezan, ali to nije jedini razlog jer Kruno Rac je izuzetna osoba koja radi izuzetno dobre fotografije,”  poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.
 
“Zemlja vuka i vjetra”
 
U sklopu izložbe predstavljena je Racova knjiga “Zemlja vuka i vjetra”. Na više od 300 stranica, kroz 170 fotografija autor predstavlja prekrasne krajolike, koji jednostavno oduzimaju dah.
 
“Zemlja vuka i vjetra je lijepa, duhovita i topla knjiga o Ličko- senjskoj županiji. Ona izvrsno predstavlja autorov rad. Naime, Rac nije samo fotograf već i pisac, spaja dva medija koja se nadopunjuju,” rekao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.
 
Otvorenje izložbe na gitari je pratio Mirko Međeral, a stihove je čitao Nevio Maričić. 
 
“Divlja Hrvatska” na Kastvu ostaje do 25. rujna, nakon čega će obići cijelu Hrvatsku. Pogledati se može svaki dan od 11 do 13 te od 17 do 21 sat.