Kastav 11. lipanj 2016.

Duh “Čitalnice” u Trojici

Duh “Čitalnice” u Trojici
Kastav ove godine slavi veliki jubilej, 150. obljetnicu osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice na našem području. Svečano obilježavanje te značajne obljetnice počelo je u crkvici sv. Trojice. 

Saša Jantolek i Željan Pavić u “Trojici” gostuju u sklopu ovogodišnjeg Izložbenog programa Grada Kastva. Izložbom “Čitalnica i slikari”, posvećenoj Čitalnici, kastavski su umjetnici dali svoj doprinos velikoj obljetnici. 

“Iako radim pretežno apstrakciju u toj apstrakciji se osjeća u meni Kastav. Pokušavam osjetiti atmosferu u Kastvu. To su moje priče, moji osjećaji i nadam se da sam vam približio to što ja osjećam prema Kastvu, moju ljubav prema gradu,” poručio je Pavić.

“Našao sam inspiraciju za ove radove u knjizi Josipa Jurinčića, koji je opisao svaku kuću u Kastvu. Nadam se da će vam se radovi svidjeti i da ćete pročitati tko je i kako živio u ono vrijeme, što je stvarno jako zanimljivo,” naglasio je Jantolek.

Jantolek i Pavić na svoj su jedinstveni način prenijeli duh kastavske čitaonice u crkvicu sv .Trojice. U tome su im pomogli i mladi Kastavci, koji su na svečanom otvorenju izložbe čitali tekstove iz “Našeg starog grada”, autora Josipa Jurinčića.

Izložba ”Čitalnica i slikari” ostaje otvorena sve do srpnja, a pogledati se može svakog dana od 11 do 13 te od 17 do 21 sat. 

Što se obilježavanja 150. obljetnice kastavske Čitalnice tiče, ono će se nastaviti brojnim aktivnostima u Kastvu kroz cijelu godinu. 

“150. obljetnica Čitalnice je izuzetno značajna. Ona je iznjedrila i slogan ‘složimo se’, kojim završavam svaki svoj javni nastup jer smatram da je to temelj kvalitetnijeg života za svakog pojedinca i ono što nama nedostaje da bili puno sretniji u ovako lijepoj zemlji kao što je Hrvatska,” zaključio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.