Kastav 30. travanj 2016.

Dvanaest kubika smeća izvučeno iz kastavskih šuma

Dvanaest kubika smeća izvučeno iz kastavskih šuma
Životinjski ostaci, autodijelovi, namještaj samo je dio otpada koji je u sklopu ovogodišnje “Zelene čistke” izvučen iz kastavskih šuma. 

Oko 12 kubika smeća očišćeno je jutros na području Kastva, zahvaljujući četrdesetak sudionika, koji su se ove godine uključili u Eko akciju “Zelena čistka”, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. 

Čistilo se na nekoliko lokacija: Škrlji- Tuhtani, Brnčići, Vrata Jadrana, centar grada Kastva. “Najzabavnije” je bilo u šumi kod Šporove jame, odakle su puni kamioni izvozili uistinu svašta. Bilo je tu ostataka životinja, stolica, ormara, građevinskih materijala i autodijelova kojih se ne bi posramili ni mnogi auto otpadi. Posebno zabrinjava odlaganje tzv. “zelenog otpada” koji se, upozoravaju kastavski vatrogasci, lako zapali i razlog je nekoliko godišnjih intervencija.

U akciji čišćenja sudjelovali su djelatnici Grada Kastva, mjesni odbori, DVD Kastav, Turistička zajednica, pojedine kastavske udruge predvođene braniteljima, Pusni odbor Jurčići te Savjet mladih koji je koordinirao akciju.

“Jako smo zadovoljni odazivom ljudi. Vrijeme nas je posložilo. Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su se odazvali akciji, a na građane apeliramo da prestanu bacati otpad u prirodi. Naša sljedeća akcija bit će upravo pokušaj zaustavljanja takvog odlaganje smeća i daljnje devastacije šume,” rekao je Stanko Vučetić iz Savjeta mladih Grada Kastva.

Na samom kraju akcije za sve sudionike organiziran je ručak Pod ložun.