Kastav 12. kolovoz 2019.

Elektro biciklima u razgledavanje kastavskih šuma

Elektro biciklima u razgledavanje kastavskih šuma

Predivne kastavske šume Lozu i lužinu od danas je moguće razgledati na atraktivnim električnim biciklima. Brdske bicikle na Crekvini se može unajmiti uz pomoć mobilne aplikacije za simboličnih 15 kuna po satu.

Svi koji u prirodi vole uživati na dva kotača u Kastvu se od danas neće morati previše umarati. Naime, na Crekvini je postavljen projekt “Kastav bike” i najsuvremenija bazna stanica s pet elektroničkih brdskih bicikala. 


Najam bicikala vrši se preko mobilnog uređaja, uz pomoć debitne ili kreditne kartica. Nakon plaćanja korisnik dobiva kod, kojim otključava bicikl. Cijena po satu je simboličnih 15 kuna, a bicikl se može iznajmiti na maksimalno četiri sata. Eventualno prekoračenje vremena naplaćuje se 30 kuna po satu. 


Po povratku korisnik je dužan vratiti bicikl u postolje za punjenje te isti zaključati kako bi zaustavio trajanje najma. Spomenimo i da se bicikli pune uz pomoć solarnih panela te da je jedno punjenje dostatno za otprilike 70 kilometara. Najam bicikala je moguć od 1. ožujka do 31. listopada, od 7:00 do 21:00.


Novitet koji je “osvanuo” na ulazu u Lozu i Lužinu namijenjen je građanima, rekreativcima, izletnicima i turistima, a predstavili su ga domaćini na čelu s kastavskim gradonačelnikom Matejem Mostarcem, koji je među prvima testirao nove bicikle.


“Kastav je strategiju pametnog grada donio još lani, među prvima u Hrvatskoj. Lozu i Lužinu pokušavamo valorizirati na više načina, a upravo ovom ponudom želimo objediniti energetsku učinkovitost i sadržaje za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena”, poručio je Mostarac.


Saša Brusić, voditelj kastavske turističke zajednice, poručio je kako će realizacija ovog projekta u Kastav zasigurno privući brojne izletnike, rekreativce, ali i goste, naglasivši kako je Kastav u ovoj godini ostvario rast broja dolazaka i noćenja. 

Kastavske biciklističke staze te kulturne i prirodne znamenitosti kojima one prolaze predstavio je David Marot iz SRK- a Rika, dok se na tehničke karakteristike novog sustava za najam bicikala osvrnuo Kristijan Ivančić iz tvrtke UTE.