Kastav 3. travanj 2016.

Fešta uz dobro društvo i još bolje vino

Fešta uz dobro društvo i još bolje vino
Lijepo vrijeme, dobro društvo i više od 700 boca najboljih kastavskih vina dočekalo je posjetitelje u “gradu na brege”.  U žestokoj konkurenciji 11. “Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine” najboljom je proglašena Belica Dejana Rubeše.

Najbolja kastavska vina potekla su Forticom, u sklopu završne svečanosti 11. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine. Kastavci i njihovi brojni gosti tako su još jednom uživali u fešti od vina. 

Provjerena formula po kojoj gosti kupe čašu koju potom mogu koristiti u skladu s “vlastitim mogućnostima” ponovno se pokazala uspješnom. Naime, na raspolaganju im je bilo sedamdesetak uzoraka vina i više od 700 boca. 

“Ponosan san da smo još vavek svi skupa da nas je svaki put sve više i da svaki put pijemo sve bolja vina,” rekao je Radojko Srdoč, predsjednik Udruge Belica.

Manifestaciju je otvorila Spinčićeva muzika, a za ugostiteljsku ponudu pobrinuli su se Udruga Belica i restoran Oštarija Fortica.
 
Belica Dejana Rubeše najbolja

Fešti na Fortici prethodilo je proglašenje najboljih kastavskih vina. Naime, 21. ožujka prikupljeno je 80 uzoraka vina od 44 člana Udruge Belica. Nakon diskvalifikacije 9 uzoraka šesteročlana stručna komisija, na čelu s Nenadom Kukurinom, ocijenila je uzorke i izabrala pobjednike.

Ukupno je dodijeljeno 11 zlatnih, 45 srebrnih i 15 brončanih medalja. Dobitnici zlatnih medalja su: OPG Dejan Rubeša, Arsen Jardas, Goran Cetina i Kristian Lučić za Belicu, Arsen Jardas za domaće belo, Kristijan Lučić i Domagoj Herman za Malvaziju, Šime Miočić za Graševinu, OPG Dejan Rubeša za Sivi Pinot, Ivica Rubeša za Merlot i 
Domagoj Herman za Cabernet Sauvignon. 

“Ovo je jedna od najbojeh fešti va Kastve. Ocjenjivački susret vinara ni samo krasno druženje, on tira si naši vredni judi da se još malo više pomuče i da delaju se boje i boje vino. Čestitan semi ki su se trudili celo leto i ki su delali ova krasna vina,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je nazdravio s pobjedničkom Belicom.

Titula šampionskog vina ove je godine pripala Belici Dejana Rubeše, koji je, uz zlatnu plaketu za najbolje ocijenjeno vino dobio i prijelazni pehar za najbolju Belicu.
 
Savršena formula

“Ja sam u vinarskoj i vinogradarskoj priči od svog rođenja. Ozbiljnije zadnjih 15-ak godina, a moja priča o ovoj današnjoj, pobjedničkoj Belici, traje pet godina, koliko je i star prvi nasad koji sam posadio zajedno sa svojim prijateljima. U kontinuitetu vinograd proširujemo i sve je veći. Belica je vrlo interesantna kupaža mejskog, verdića, divjake i malvazije. Mejsko daje količinu, verdić vinsku kiselinu, divjaka aromatiku, a malvazija snagu. Kad to pomiješate u jednoj čaši mora biti dobro. Belica je ono što nas sve pomalo gura napred. Kad u Belici dobiješ zlato pa se još poklopi da je ona šampion natjecanja, sva muka, sav trud, sve vam je plaćeno,” zaključio je Rubeša.

11. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine organizirali su Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, Turistička zajednica grada Kastva i Grad Kastav.