Kastav 10. kolovoz 2020.

"GIIPUJA" Damjana Grbca u čast Ivana Matetića Ronjgova

"GIIPUJA" Damjana Grbca u čast Ivana Matetića Ronjgova
Na Crekvini u Kastvu, 11. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu 29. Kastafskog kulturnog leta, održat će se koncert projekta "GIIPUJA" . 

"GIIPUJA" će, zajedno s koncertom Klape Kastav, obilježiti 140. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.
 
Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u "GIIPUJA" projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova.

Materijale potrebne za realizaciju koncerta ljubazno je ustupila Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov”.
 

Značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi je nemjerljivo. Njegovom zaslugom narodna glazba Istre, Hrvatskog primorja i sjevernojadranskih otoka našla je svoje mjesto u tonskom sistemu umjetničke glazbe. Punih 25 godina proučavanja i istraživanja trebalo je proći dok je uspio teoretski izraditi, uokviriti i fiksirati “istarsku ljestvicu”- tonski niz od šest tonova i polutonova. Otkrio ju je slušajući starije ljude u svom selu kako pjevaju, ali nekom čudnom ljestvicom. Na temelju ovog otkrića mogao je zabilježiti narodna pjevanja svoga kraja, te skladati u tom duhu.
 
A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz "GIIPUJA" projekte pronalazimo i pratimo poveznicu sa radom Ivana Matetića Ronjgova.
 
Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena. Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija. 
 

Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, i kvartet Damjans svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provode nas kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.
 
Kvartet “Damjans” sačinjavaju Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile).

Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u "GIIPUJA" izdanju ostali trajno audio i video zabilježeni, pobrinut će se Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..