Kastav 27. siječanj 2021.

Glasajte za Kastavku ili Kastavca 2020. godine

Glasajte za Kastavku ili Kastavca 2020. godine

Počelo je glasanje za Kastavca godine- 2020. Na internetskoj stranici Grada Kastva može se glasati zaključno do nedjelje, 14. veljače, a dan kasnije proglasit će se osoba koja po izboru građana zaslužuje prestižnu titulu Kastavca godine. Podsjetimo, do sada su Kastavcima godine proglašeni: Andy Cech, Sanda Šogolj, Dubravko Dukić Gule, Ćenan Beljulji Keno  i Jasna Vrhovac.
 

Anketu prati i kratki film kako bismo se podsjetili na sve Kastavce mjeseca u protekloj godini, a oni su redom:

Sanja Pešćica

Sanja Pešćica, iz Pusnog odbora Spinčići, zaslužna je što se o kastavskom Pustu čulo nadaleko i naširoko. Naime, osim što je pusna gradonačelnica, Sanja se natjecala za kraljicu Riječkog karnevala i osvojila drugo mjesto, odnosno ponijela lentu prve pratilje. Ono po čemu ćemo svi, a pogotovo ona, pamtiti Pust 2020. je vjenčanje u Maškaranom centru Kastav. Upravo tamo su Sanja i njezin izabranik Dino Ćućić izrekli sudbonosno – da. Bio je to prvi, koliko se pamti, slučaj vjenčanja na pusnoj zabavi stoga im želimo svu sreću ovog svijeta!

Saša Jantolek

Saša Jantolek, kastavski umjetnik čiji opus stvaralaštva obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili “stvarne” pusteve, poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog, zaslužio je titulu zbog svog rada s djecom i radionica koje je nedavno provodio u Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor”. Učio je djecu slikarskim tehnikama, odabiru motiva, poticao njihovu maštu i ljubav prema umjetnosti.

Svi disciplinirani Kastavci u prvom naletu pandemije Covid- 19

Teško je bilo tada naći Kastavca mjeseca. Ne zato što je život stao. Naprotiv! Nego zato što su mnogi od nas napravili onaj korak više. Mnogi su volontirali, mnogi pomagali svojim starijim susjedima, rodbini… mnogi su uskakali u nove uloge. S druge strane, ima i onih kojima je stalo poslovanje, koji su dobili otkaz, kojima je ugrožena egzistencija. Titula ide svima onima koji su strpljivo i odgovorno slušali sve upute i doprinijeli da Kastav ovu epidemiju drži pod kontrolom.

Marta Despotović

Kaže da se rodila da bi bila volonter. Oduvijek je željela pomagati ljudima. Kad odradi neki zadatak, kad učini dobro djelo, uživa- kaže Marta Despotović, Kastavka mjeseca travnja, volonterka Crvenog križa već četiri godine, iako su joj tek 22. Ova vrijedna studentica Medicinskog fakulteta aktivna je u sportu i dio teniske ekipe Sveučilišta u Rijeci. Dugogodišnja je stipendistica Grada Kastva i članica Savjeta mladih, pa je dio svojih bogatih volonterskih sati odradila na kastavskim kulturnim i sportskim događanjima.

Petra Vukmirović

Priča tridesetčetverogodišnje Petre Vukmirović punila je hrvatske medije što ni ne čudi s obzirom da nema puno ljudi koji kao liječnici hitne medicine spašavaju živote, a u isto vrijeme spašavaju i informatičke sustave od hakerskih napada. Uz to, Petra je i jedna od najboljih igračica odbojke na pijesku u Engleskoj, a prve odbojkaške korake napravila je kao desetogodišnja djevojčica u Kastvu za koji je i dalje jako vezana. Petra je svoj dom pronašla u Londonu gdje nakon četvrte godine specijalizacije iz hitne medicine, završava magisterij iz informatičkog osiguranja i digitalne forenzike.

Mira Bujan

Nema priče o kastavskom ugostiteljstvu i turizmu bez gospođe Mire Bujan koja je dobila i posebno priznanje Hrvatske obrtničke komore “Vrijedne ruke”. Sa svojim pokojnim suprugom Josipom još je davne 1966. godine krenula u ugostiteljske vode, a 1971. otvaraju objekt po kojem su najpoznatiji. Villa Mira je restoran i pansion te mjesto na kojem su proslavljena brojna vjenčanja i mnogi drugi lijepi životni trenuci. Ljubav prema ugostiteljstvu prenijeli su i na svoje kćeri Andreju i Sandi

Dorotea Čučak

Lanjske ispite državne mature pisalo je više od 31 tisuću pristupnika, a njih 105 na tim je ispitima briljiralo. Među njima je i Kastavka srpnja, stipendistica Grada Kastva Dorotea Čučak, maturantica Prve riječke hrvatske gimnazije koja je na maturi sve obvezne predmete napisala za odličnu ocjenu, a iz psihologije je imala riješeno 100%. Dobri rezultati osigurali su joj upis na fakultet netom otvoren u Rijeci- logopediju. U slobodno vrijeme pleše u plesnoj skupini Ri Dance, a uz to i pjeva, svira klavir i puno čita.

Petra Mance

Petra ima 12 godina i već osam godina trenira plivanje. Do sada je osvojila više od stotinu odličja, a u kolovozu je osvojila i prvu medalju na državnom prvenstvu zbog čega je proglašena Kastavkom mjeseca kolovoza. Za brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske (100 m leđnim stilom) izborila se u natjecanju s godinu dana starijim konkurenticama. Trenutno je najuspješnija je hrvatska kadetkinja za 2008. godište, a na listi Hrvatskog plivačkog saveza je osma plivačica u kategoriji 12 i 13 godina.

Goran Hauser

Prof. dr. Goran Hauser s početkom akademske godine 2020./2021. stupio je na dužnost dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te je stoga izabran za Kastavca mjeseca rujna. Gastroenterolog, profesor na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ističe da su mu glavni ciljevi unapređenje odnosa fakulteta i KBC- a Rijeka, kontinuirano podizanje kvalitete nastave, ravnomjerno raspoređivanje nastavnih obveza unutar katedri, unapređenje kadrovske politike fakulteta, jača podrška znanstvenom radu i razvojnim projektima.

Linda Poščić Borovac

Linda Poščić Borovac za sebe kaže da je jednostavna i sretna žena koja je naučila cijeniti svaki trenutak. Supruga, majka, prijateljica, kolegica, predsjednica uprave tvrtke Crocon d.o.o., autorica, mentor, osnivač i potpredsjednica Udruge Happy ThinGS Academy te dobitnica brojnih nagrada među kojima i Stevie Awards for Women in Business dodijeljenu u New Yorku 2015. Kastavkom mjeseca listopada postala je zbog originalne, kreativne i lude knjige o biznisu i ljudima u njemu: “Disaster- dijagnoza modernog biznisa”.

Sven Sušanj

Sven Sušanj jedini je student Pravnog fakulteta u Rijeci koji je lani dobio stipendiju Zaklade “Zlatko Crnić”, kojom se nagrađuju najbolji studenti prava u Republici Hrvatskoj, i zato je proglašen Kastavcem mjeseca studenog. Ovu stipendiju osvojio je po drugi put, kao i Nagradu dekanice. Vrijedni kastavski student pohađa četvrtu godinu studija, a uz redovne fakultetske obveze izabran je i u Studentski zbor Pravnog fakulteta te je postao njegov potpredsjednik.

Miro Bakica Zlatarić

Među brojnim ljudima koji su pohrlili u pomoć građanima teško stradalih gradova u potresu, posebno se istaknuo Miro Bakica Zlatarić. Trebalo mu je svega par sati da se organizira i krene put Petrinje i okolnih sela čime je i zaslužio titulu Kastavca mjeseca prosinca.