Kastav 30. srpanj 2015.

Glazbeni spektakl u riječkoj okolici

Glazbeni spektakl u riječkoj okolici
Kastav Blues Festival će ponovno ugostiti svjetski poznata glazbena imena, koja će, od 5. do 10. ovog mjeseca, obići šest gradova i općina “Riječkog prstena”. 

Festival, koji je s godinama prerastao u turistički brend našeg kraja, ove će se godine održavati u Kostreni, na Čavlima, u Matuljima, Kastvu, na Viškovo te u Jelenju. 

“Festival je postao turistički proizvod, koji promovira destinacije u kojima se odvija, što je značajan uspjeh do kojeg smo zajedno došli,” naglasila je Dolores Kukurin, direktorica Turističke zajednice Grada Kastva.

“Blues je glazba koju izvodiš sa srcem i dušom. Tko bi rekao da će dobre vibracije iz delte Mississippija stići do Kastva i tu se ukorijeniti,” rekla je Jadranka Čubrić iz Hrvatske glazbene unije.

Bogat program i ugledni gosti

8. Kastav Blues Festival će 5. kolovoza u Kostreni, na terasi Konobe More, otvoriti gosti iz SAD-a i Italije, “Elizabeth Lee’s Cozmic Mojo”, a u pomoć će im priskočiti domaće snage, “Alba&Leo”.

Dan kasnije Kastav Blues seli na Čavle, točnije u stari frankopanski kaštel u Gradu Grobniku, u čijem će se romantičnom ugođaju gostima predstaviti Alan Messer iz Velike Britanije te Tony Lee King iz Velike Gorice.

Petak, 7. kolovoza, festival kreće put Matulja, gdje će nastupati domaći izvođači: “Kaplowitz Blues Trio”, Darko Jurković- Charlie te Vedrana Božić i “Rock Masters”.

Već sljedeći dan Kastav Blues se vraća kući, u grad iz kojeg je sve krenulo. Na kastavskoj Fortici nastupit će Sydney Ellis i “Midnight Preachers” iz SAD-a te “The Sweet Waters” i Daniele Bazzani iz Italije.

9. kolovoza u kastavskoj će Gradskoj loži Michael Messer iz Velike Britanije, u popodnevnim satima, održati “Blues Workshop”. 

Večer istog dana rezervirana je za Viškovo, gdje će, u Ronjgima, nastupiti “Little George Band” iz Velike Britanije te zagrebački “Blue Point”.

Posljednjeg dana festival se vraća na Grobnik, ovog puta u Dražice, gdje će svoje umijeće pokazati “Crossroad Blues Band” iz Makedonije te Duško Jeličić i “The Blues Friends”.
 
Michael Messer počasni građanin Kastva

“Michael Messer je u Velikoj Britaniji osigurao visoku programsku kvalitetu festivala, a upravo to je ono po čemu je Kastav Blues Festival najveći i najprestižniji u Hrvatskoj. Činjenica je da imamo dobitnike svjetskih nagrada, dobitnike Grammy-a, British Awardsa… Zastupljeno je najviše stranih zemalja, a osim toga nastupaju i svi ponajbolji hrvatski glazbenici,” rekao je Damir Halilić- Hal, umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala. 

“Gradsko vijeće prepoznalo je važnost i značaj ovog festivala i donijelo odluku da Michael Messer bude počasni građanin Grada Kastva. Tako, protokolarno, dajemo svoj doprinos,“ rekao je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

U sklopu Kastav Blues Festivala organizirano je i nekoliko izložbi. Svoje će radove tako predstaviti Božidar Milinović, Emil i Alex Knapić te Alan Messer, profesionalni fotograf ispred čijeg su objektiva prošle sve ikone rocka i popa, poput: The Doorsa, Davida Bowieja, Johna Lennona, Ringo Starra, Jima Morrisona, Micka Jaggera, Iggyja Popa… 

Zanimljivo, Emil Knapić će i ove godine svoju skulpturu pokloniti jednom izvođaču na Festivalu.

Za kraj napomenimo da, iako glazbeni dio kreće 5. kolovoza, Kastav Blues Festival službeno počinje već ove subote, otvorenjem izložbe Božidara Milinovića- Mr Jazz-a, u Guitar Caffeu. Ulaz na sve koncerte i izložbe je besplatan.