Kastav 24. ožujak 2022. Klaudio Vrančić

Grad Kastav na Rešetarima želi izgraditi pametno naselje

Grad Kastav na Rešetarima želi izgraditi pametno naselje
Kastavci bi u budućnosti na Rešetarima mogli dobiti prvo energetski i financijski održivo “pametno naselje”. 

Svečanim potpisivanjem ugovora o suradnji Sveučilišta u Rijeci i Grada Kastva danas je počeo projekt razvoja modela “pametnog naselja”. Ugovor su u Gradskoj vijećnici potpisali rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.
 
Kastavski gradonačelnik naglasio je kako je odljev stanovništva veliki problem Hrvatske, baš kao i činjenica da mladi teško rješavaju stambeno pitanje, a život im dodatno “poskupljuju” energenti. Taj bi problem, smatra, trebali zajednički riješiti država i jedinice lokalne samouprave.


“Ovaj projekt je na tragu rješavanja tih problema. Kroz suradnju s akademskom zajednicom želimo pronaći način za financijski i energetski održivo življenje. Kastav i Primorsko- goranska županija su predvodnici u kvaliteti života. Tu se živi puno bolje nego u mnogim dijelovima Hrvatske, a ovaj projekt je nužan da bi taj status i zadržali”, smatra Mostarac. 

S time se slaže i Snježana Prijić- Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, koja smatra kako Grad Kastav prednjači s vrlo otvorenim i inovativnim pristupom novim europskim trendovima i politikama. 


Ideju razvoja “pametnog naselja” na Rešetarima predstavili su ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić i zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Damir Juričić.

Prvo energetski i financijski održivo “pametno naselje” Kastavci bi trebali dobiti na Rešetarima. Posebno zanimljiv je inovativni novi koncept po kojem bi uplaćene najamnine imale tržišnu vrijednost. Mlade obitelji po tom bi modelu kroz dugoročni najam mogle doći do prve nekretnine te nastaviti živjeti u Kastvu.