Kastav 24. svibanj 2015.

“Hot Stuff” prvaci Kvarnera u roštiljanju

“Hot Stuff” prvaci Kvarnera u roštiljanju
Miris roštilja s Fortice se danas proširio Kastvom, a Kvarner je dobio prvake u roštiljanju. Naše će boje na 4. Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu braniti ekipa Hot Stuff. 

Tročlana ekipa, s ljepšim spolom u većini, pokazala se kao dobitna kombinacija na Fortici jer Hot Stuff je uvjerljivo slavio sa 167 bodova. Iza pobjednika su se u gustom rasporedu posložili: Portić(156), Tomini mesari(153), 4 mušketira(151) i UHBDR Kastav(134).

Natjecanje je počelo točno u podne. Timovi su dobili opremu i sastojke, začine i meso, a jedan su, tajni sastojak, donijeli sami. Natjecali su se u pet kategorija: ćevapčići, ražnjići, junetina, vratina i pljeskavica, a pobijedila je ekipa s najviše osvojenih bodova.

“Boduje se prije svega okus, da to bude okus mesa, da ne prevladava ljutina. Meso mora biti sočno, ne prepečeno, što je najčešća greška. Prepeku junetinu, bude presuha i prežilava. Također natjecatelji znaju jako puno komplicirati s previše začina. Uzeli smo u obzir i da smo na Kvarneru, znači dobrodošao je mediteranski štih, a ne crvena paprika,” pojasnio je, uoči početka, Dario Lide, član ocjenjivačkog žirija.

Zanimljivo, Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju jedinstvena je prilika u kojoj se amateri mogu natjecati rame uz rame s profesionalcima.

“Roštiljanje je disciplina za koju kuharsko iskustvo i obrazovanje nisu nužni. To se pokazalo i u praksi. Usprkos školovanim, aktivnim, profesionalnim kuharima ponekad pobjede amaterski timovi,” rekla je Irena Jelić, idejna začetnica projekta. 
 
Hot Stuff u lovu na “Zlatni ćevap”

Kvalifikacijska natjecanja do sad su održana u Križevcima, Umagu, Zagrebu i Zadru, a nakon Kastva, roštiljat će su u Osijeku, Kninu i Orahovici. Veliko, zagrebačko finale, na rasporedu je 28. lipnja u Zagrebu, gdje će se svi pobjednici kvalifikacija boriti za “Zlatni ćevap”, ali i brojne sponzorske nagrade.

Zanimljivo, u Njemačkoj se održava i Svjetsko prvenstvo u roštiljanju. No, još uvijek se ne zna hoće li se najbolja hrvatska ekipa boriti za svjetsku slavu.

Natjecanje na Fortici zajedničkim su snagama organizirali 24 sata i Grad Kastav. Za izvrsnu atmosferu na Kastvu pobrinuo se Tamburaški sastav “Od srca do srca”, a posjetitelji su zasigurno uživali i u primamljivim cijenama te brojnim nagradnim igrama. 

U popodnevnim satima svoj je doprinos, promenadnim koncertom, dalo i Glazbeno društvo Spinčići.

4. Prvenstvom u roštiljanju završena je Jelenina, u sklopu koje su, od srijede do danas, na Kastvu organizirana brojna događanja.