Kastav 7. lipanj 2022. K.V.

Humanitarna akcija Olega Medice premašila očekivanja

Humanitarna akcija Olega Medice premašila očekivanja
Humanitarna akcija “I malo je puno”, koju je pokrenuo poznati volonter Oleg Medica uz prijatelje Sanija Hlanudu i Damira Frlana, nadmašila sva očekivanja

Humanitarna akcija “I malo je puno” pokrenuta je u vrijeme Božića s ciljem da se za pedesetak djece u Tanzaniji omogući školovanje i hrana za cijelu godinu dana. U tu svrhu planiralo se prikupiti oko 60 000,00 kuna te tako osigurati sigurniji i lakši život djeci, no akcijom je prikupljena 121.000,00 kuna i tako se djeci osigurala sigurnost za cijele dvije godine. Rezultat akcije usrećio je tako i organizatore i djecu u Tanzaniji te još jednom potvrdio kako u Hrvatskoj ima itekako puno dobrih ljudi koji su voljni pomoći.
 

Oleg Medica poznati volonter i svjetski putnik, koji je iz svojih Matulja krenuo na put i obišao 70- ak zemalja (od Palestine, Kambodže pa sve do Indije, Irana...) te mjesec i pol dana volontirao u Tanzaniji i rekao kako ništa nije na njemu ostavilo traga kao tih 90 dana te kako je upoznao predivne ljude, vratio se bogatiji za novo iskustvo, ali i sa suznim očima. Vidjevši to siromaštvo, ali istovremeno osjetivši veliku ljubav i sreću, Medica je po svom povratku iz Tanzanije pokrenuo ovu humanitarnu akciju koja je kulminirala odlaskom njegovog kolege i volontera Damira Frlana u Tanzaniju s ciljem da uruči prikupljena sredstva ali i donirane cipelice. 
 

“Bez obzira na boju kože, nacionalnost ili vjeru, na ovom svijetu svi smo isti. Udišemo isti zrak, pijemo istu vodu, isto nas sunce grije. Radujemo se ili tugujemo zbog istih stvari, imamo iste želje. Osim što jedni imaju, a drugi nemaju. Jedni imaju i previše, a drugi ni osnovno. Ali, Vi ste ti koji mijenjaju svijet, koji ga dovode u balans. Vi ste ti koji ste donijeli hranu i vodu onima koji je nemaju. Vi ste ti koji ste im dali edukaciju. I što je najvažnije- vjeru! Vjeru u ovaj svijet, u zajedništvo sviju nas. Ova djeca vam na tome zahvaljuju iz sve dubine svojih srca”, kaže Oleg.
 

Napomenimo kako su se u akciju odmah uključili Damir Frlan i Sani Hlanuda koji su se Medici pridružili u putovanju Tanzanijom te u humanitarnom radu, Vjeko Alilović u pomoći oko  promocije akcije, Karmen Grgurina Ventin i Matko Paradžik oko video i foto promocije, a Medica zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli ovu vrijednu akciju. Fotografije i video zapisi ne mogu vjerno prenijeti zahvalnost i sreću kako volontera tako i djece u Tanzaniji, ali tu su kako bi ovjekovječile “happy end” jedne bajke koja je pretočena u stvarnost, zahvaljujući dobrim ljudima- svima koji su utkali i najmanji dio pomoći u ovu akciju.


No, Medica ovdje ne staje već poziva svih da se uključe u akciju “Vjerujete li u čudo?”, kojoj je cilj sakupljanje sredstva za dom Snježani i Dragecu, o čemu više možete doznati u istoimenoj Facebook grupi.

“Dobro je činiti dobro. Sve dok se budemo držali toga, ima nade za ovaj svijet”, za kraj poručuje Medica.