Kastav 14. studeni 2022. Klaudio Vrančić

Iza Kastva sjajna turistička 2022. i rekordna sezona

Iza Kastva sjajna turistička 2022. i rekordna sezona
U prvih 9 mjeseci u Kastvu, uz rekordan broj noćenja, premašena i pretpandemijska 2019. godina

Turistički djelatnici u Kastvu imaju razloga za zadovoljstvo. Izvrsna sezona Kastavcima je donijela isto takve rezultate. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine Turistička zajednica grada Kastva zabilježila 8.466 dolazaka gostiju, koji su ostvarili 47.725 noćenja, čiji je indeks, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 140,76. 


“Budući da je prošla godina bila obilježena pandemijom rast i nije neočekivan, no drago nam je da smo u prvih 9 mjeseci premašili i pretpandemijsku 2019. ostvarivši u prvih 9 mjeseci indeks noćenja 103,47, čime 2022. zapravo predstavlja rekordnu godinu po noćenjima turista u Kastvu”, ističe Saša Brusić, direktor TZG Kastva.

Najviše gostiju u Kastav je ove godine stiglo iz Njemačke, Poljske i Italije. Očekivano, za najveći je broj noćenja zaslužan privatni smještaj. A posebno veseli što su gosti u “gradu na brege” iz godine u godinu sve duže. U 2022. prosječno su ovdje boravili 5,64 dana.


“Produljenje boravka govori nam da su u Kastvu zadovoljni. Kastav predstavlja ugodno zaleđe Opatijske rivijere, udaljen od vreve i gužve, a osvaja i svojim adutima, pitoresknom starom jezgrom i bogatom poviješću, gastronomijom, kastavskom šumom s uređenim pješačkim stazama pogodnim za mnoge oblike outdoor aktivnosti. Kastavske manifestacije poznate su nadaleko; a istaknuli bi Belu nedeju koja se smatra najstarijom hrvatskom manifestacijom, a Kastafsko kulturno leto svojim programima privlači velik broj posjetitelja tijekom ljetnih mjeseci”, naglašava Brusić.

Što se kapaciteta tiče najviše kastavskih kreveta, njih oko 700, očekivano otpada na već spomenute privatne iznajmljivače, a tu su i Hotel Kukuriku te Villa Mira. 


“Iz godine u godinu primjetno je ulaganje u kvalitetu kapaciteta na svim poljima. U Kastvu, sukladno trendovima, raste broj kuća za odmor, a mnogi iznajmljivači uložili su u izgradnju bazena, što je također doprinijelo postignutim rekordima, jer je poznato da je kvalitetni smještaj bolje popunjen i produljuje sezonu. Uz sve navedeno sigurni smo da će Kastav i dalje biti poželjna destinacija, te da će se pozitivni turistički trendovi nastaviti i u budućnosti”, zaključuje Brusić.