Kastav 29. svibanj 2020.

Izjednačena cijena gradskih i privatnih vrtića u Kastvu

Izjednačena cijena gradskih i privatnih vrtića u Kastvu
U pedagoškoj godini 2020./2021. svi korisnici usluga jaslica i vrtića unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva plaćat će jednaku cijenu. 

Odluku izjednačavanja cijena gradskih i privatnih vrtića izglasali su kastavski vijećnici na sjednici održanoj u četvrtak navečer u Društvenom domu braće Matešić.

Izmjenama i dopunama Odluke o sufinanciranju boravka djece s prebivalištem na području Grada Kastva u predškolskim ustanovama povećava se iznos s kojim Grad Kastav sudjeluje u namirenju ekonomske cijene za cjelodnevni boravak djece u jaslicama ili vrtiću unutar mreže dječjih vrtića na području Grada. 


Cilj odluke je da se svim korisnicima usluga unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva osigura izjednačenje cijene s kojom sudjeluju u plaćanju u mjesečnoj cijeni usluga predškolskih ustanova, odnosno da svi korisnici usluga tih ustanova plaćaju jednaku cijenu, kao i da se omogući povećanje plaće odgojitelja. 

Sredstva za provođenje ove Odluke osiguravaju se Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Kastva za 2020. godinu koje su također prihvaćene na sjednici. 


Naime, Grad Kastav je među prvima izradio rebalans Proračuna za 2020. godinu, a isti je određen smanjenjem prihoda uslijed očekivanih posljedica pandemije koronavirusa te odgodom pojedinih planiranih rashoda. I u ovim uvjetima osigurava se ravnoteža proračuna te sredstva za završetak kapitalnih investicija koje su u tijeku poput izgradnje groblja i sportsko- rekreacijskog centra te rekonstrukcije ceste Kastav- Viškovo. 

Vijećnici su prihvatili smanjenje prihoda i primitaka za 6,9 milijuna kuna ili 10,47 postotnih poena te povećanje rashoda i izdataka za 1,2 milijuna kn, odnosno 1,79 postotnih poena u odnosu na plan. Također planira se prijenos sredstava iz 2019. godine u iznosu 9,1 milijun kuna, nakon čega ukupno raspoloživa sredstva iznose 68,5 milijuna kuna.