Kastav 11. kolovoz 2020.

Jedinstveno glazbeno putovanje u Kastvu, Ronjgovu u čast

Jedinstveno glazbeno putovanje u Kastvu, Ronjgovu u čast
Sjajnim koncertom na predivnoj kastavskoj Crekvini, u čast Ivana Matetića Ronjgova, Damjan Grbac i njegov kvartet “Damjans” obilježili su veliki jubilej.

Glazbom Istre i Primorja u jazz aranžmanima, simpatično “skovanom” u akronim GIIPUJA, u Kastvu je obilježen veliki jubilej- 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti velikog hrvatskog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.


Iza projekta GIIPUJA stoje Damjan Grbac, i njegov kvartet “Damjans”, kojeg još sačinjavaju: Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile). 


“Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova”, poručuje Grbac, naglasivši kako je značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi nemjerljivo.


Jedinstvenim glazbenim putovanjem, u kojem su Grbac i društvo povezali etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, dostojno je obilježili veliki jubilej, na oduševljenje kastavske publike, koja je uživala večeras na predivnoj Crekvini.

“GIIPUJA” je održana kao dio glazbenog programa ovogodišnjeg, 29. izdanja, “Kastafskog kulturnog leta”.