Kastav 22. svibanj 2016.

Kad djeca "vladaju" Kastvom

Kad djeca "vladaju" Kastvom
Da bi svijet bio puno ljepše mjesto,veselije, razigranije i obojenije, pokazao je današnji cjelodnevni Eko Limach Fest održan u Kastvu. Trgovi Fortica i Lokvina, ulice i trgovi u povijesnoj gradskoj jezgri bili su preplavljeni djecom koja su Kastav uljepšala na najljepši mogući način, dječjom igrom, smijehom, veseljem, ali i svojom znatiželjom i vještinama.

Eko Limach Fest u Kastvu je održan prvi put i to u sklopu Jelenine uz podršku Grada Kastva prijatelja djece i ekologije. Zamišljen kao prvi pravi dječji eko festival na otvorenom okupio je više od 500 djece od 3 do 12 godina i ponudio im brojne sadržaje u kojima su djeca kroz igru mogla naučiti uistinu svašta i pri tom su neizmjerno uživali.
 
Nakit, arome, zdrava hrana, pčele, kompost

U radionicama izrade nakita od prirodnih materijala podjednako su uživale i mame i kćeri. Poseban doživljaj svakom djetetu bio je na radionici arome i fitoterapije gdje su vlastitim rukama izrađivali prirodni balzam za usta od čokolade, ulja za kosu, tijelo i sve su to mogli ponijeti kući.
 
Bile su tu i radionice zdrave hrane u kojima su se mališani čudili kako hrana koju inače ne vole može izgledati lijepo, a imati još bolji okus. U Kastav je stigao i pčelar Branko Vidmar sa svojim pčelama. Na njegovim interaktivnim predavanjima djeca su mogla na licu mjesta naučiti o životu pčela, životu u košnici, ali naravno i kako nastaje med. Potom su reciklirajući otpadne  materijale izrađivali pčelice i košnicu. 

Eko vrtlarica Ana Smokrović djecu je učila kako urediti zapušteni komadić zemlje, a u sadnji cvijeća djeci je najmanji problem bio zaprljati ruke. Nakon cvijeća sadili su salatu, grah i rajčice. A potom su napravili i svoj prvi kompost. 

Kastvom su šetala djeca oslikanih lica. Na radionici face paint bojama umjetnica Aleksandra Domijan pretvarala ih je u životinjice, vile, princeze i superheroje.
 
Kako postati vitez 

U sportskom dijelu festivala igrali su se nogomet i rukomet, vježbao judo. Udruga Estavela onim hrabrijim omogućila je spuštanje po užetu.

U Kastvu mogli su se danas susresti pravi vitezi koji su stigli iz Savičenta iz Istre. Članovi Udruge Kaštel održali su niz radionica i tehnika za mališane i iz prve ruke ih naučili kako postati vitezom, ali i ovladati samostrelom. 

Oblikuj svoj svijet 

Na pozornici su se izmjenjivala kulturno umjetnička društva kao i solo nastupi učenika. Održano je niz predavanja o važnosti očuvanja prirode i okoliša te zdravog života.

Moto Eko Limach festa je Oblikuj svoj svijet, i zaista nedjelja u Kastvu bila je jedan poseban svijet dječje mašte. Bio je to dan za pamćenje, a sve je pratio divan sunčan dan. Ponovilo se, ubrzo!