Kastav 10. rujan 2015.

Kako do 380 milijuna kuna?

Kako do 380 milijuna kuna?
Prezentacija programa „Mogućnosti financiranja projekata obnove kulturne baštine kroz EU fondove“ u Kastav je privukla predstavnike većine okolnih gradova i općina. 

A kako najlakše do europskih novaca, namijenjenih obnovi kulturne baštine, pojasnili su zamjenik ministra kulture Alen Kajmović i pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić. 

“Radi se o projektima koji će biti usmjereni na obnovu kulturne baštine, usmjereni na pojačavanje i jačanje turističkih potencijala, sa svrhom dodatog zapošljavanja. U jednom segmentu povezujemo nekoliko cjelina, jednako kao što u samom natječaju sudjeluj čak tri ministarstva,” naglasio je Kajmović.

Kao dobar primjer navedena je šibenska Tvrđava Sv. Mihovila, koja je stavljena u funkciju i danas je samoodrživa.
 
Dostupno 380 milijuna kuna

Kroz narednih mjesec dana trebao bi biti raspisan natječaj težak 50 milijuna eura, odnosno oko 380 milijuna kuna. 

“U ovom trenutku postoje određena ograničenja u samom natječaju koja pokušavamo riješiti, odnosno ostaviti otvorena vrata tako da se svaki projekt, bez obzira na iznos, može kandidirati. Idemo prema tome da prosjek bude između 15 i 20 miliona kuna,” najavio je Kajmović.
 
Lokvina i Crekvina kastavski prioriteti

Kastvu, za kojeg je zamjenik ministra rekao da je na dobrom putu, ne nedostaje projekata, pogotovo što se tiče kulturne baštine.

“U zadnjih nekoliko mjeseci smo intenzivirali razgovore kako bi pripremili određene projekte. Ovo danas je mala matura za sve što je proteklih mjeseci napravljeno. S velikim zadovoljstvom možemo se zahvaliti ministarstvu, koje nam je pomoglo u nizu dosadašnjih projekata, pogotovo u kvalitetnoj pripremi projekata za budućnost. Od Crekvine i Lokvine do ostalih naših spomenika kulturne baštine,“ rekao je Šehrizad Begić, zamjanik kastavskog gradonačelnika.

Što se Crekvine tiče, uz sredstva koje dodjeljuje ministarstvo kulture, osigurana je i potpora Ministarstva turizma. Jedinstvena pozornica na otvorenom u budućnosti će se dodatno urediti, a ispred Crekvine će niknuti novi gradski trg. 

Drugi prioritet je Lokvina, koja je u derutnom sjaju. No, ukoliko sve bude po planu povijesni će gradski trg uskoro zasjati starim sjajem.