Kastav 8. studeni 2019.

“Kastafske besedi” ukoričene za vječnost

“Kastafske besedi” ukoričene za vječnost

“Slovnik kastafskega govora”, rječnik nemjerljive vrijednosti za sve kojima je Kastav u srcu, svečano je predstavljen na Lokvini. Gotovo 10 800 kastavskih riječi na čak 720 je stranica sakupila autorica Cvjetana Miletić. 

Kastav i Kastavci danas su dobili knjigu nemjerljive vrijednosti. U Gradskoj vijećnici Grada Kastva, koja je bila pretijesna za sve koji su željeli prisustvovati tom važnom trenutku, svečano je predstavljen “Slovnik kastafskega govora”.


Knjiga, koja na čak 720 stranica okuplja gotovo 10 800 leksikografski obrađenih riječi kastavske skupine govora, nastala je prvenstveno zahvaljujući vrijednoj i samozatajnoj autorici Cvjetani Miletić.


“Zajik je zaspraven jeno velo čudeso. Va njin je skrivena i materijalna i duhovna kultura. Ov slovnik je samo nekakov početak za oneh ki imaju voji daje iskat i zapiševat besedi pa jedan dan storit drugi i čuda boji rečnik. Aš rečnik je jedina knjiga na ten svete ka ima početak, ale nima kraja. On kot plečić od pupka povežuje stareje i mlaje generacije. Mi ne govorimo kako su govorili naši stari, ni naši vnuki nete govorit kako mi danas govorimo, ale zajik je most mej nami”, poručila je emotivna autorica, naglasivšii kako ono što je zapisano ostaje, zauvijek. 


Osim što će se naći na brojnim kastavskim, ali i liburnijskim policama “Slovnik kastafskega govora” kao referentno će djelo koristiti i stručnjaci, a svoje će mjesto rječnik naći i u knjižnicama te biti nezaobilazan priručnik u mnogim školama.


Uz autoricu na važno su se djelo osvrnule predsjednica Udruge Čakavski senjali Dragica Stanić, urednica Ivana Eterović i recenzentica Sanja Zupčić. Okupljene je pozdravio i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić, a u programu su sudjelovali sopilaši Anton i Marin Bilić iz Novog Vinodolskog, Mići čakavčići iz OŠ Milan Brozović Kastav te Vlasta Sušanj Kapićeva i Rajka Jurdana Šepić.


Nakladnik Slovnika je Udruga Čakavski senjali iz Kastva, a objavljivanje su financijski potpomogli Grad Kastav, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Primorsko- goranska županija, TD Rijeka 2020 EPK, Grad Opatija, Općina Viškovo, Općina Matulji i brojni sponzori.